fredag 9. juli 2010

Lang musikk til lange feriedager (8)

Som annonsert i går her på bloggen skal jeg skrive om noen flere "box sets", samlealbum som er så lange, gjerne 50 sanger eller mer fra samme artist, at de er godt egnet til full fordypning en dag på stranden.

Turen i dag er kommet til en virkelig godbit, Siouxsie and the Banshees: At the BBC som ble utgitt i 2009, men har materiale som er fra helt tilbake til 1977 og frem til 1988. Til sammen er det 55 låter fra alle bandets BBC-opptredener hos John Peel, samt noen andre radioprogrammer og flere liveopptak, i den kronologiske rekkefølge opptakene er gjort (noe som gjør at et par av låtene er med to ganger, fra ulike radioprogrammer).

Siouxsie and the Banshees dukket opp som et slags "art-punk" band i London i 1976/77, men mens de fleste andre var døgnfluer, overlevde  Banshees som band i rundt 20 år. Og bandet var vel aldri typiske punkere rent musikalsk. De har senere fått æren for å være en av de sentrale grunnleggerne av post-punk. Sannheten er vel at de i løpet av karrieren var innom forbausende mange ulike sjangre. Etter min mening et av de mest undervurderte bandene fra post-punk perioden, med utgivelser som i motsetning til mye annet fra 80-tallet, holder seg godt også.

Og denne samleutgivelsen kan absolutt anbefales sterkt den også, men helst til dem som har et forhold til Siouxsie and the Banshees fra før. Dette er ikke en "best of" samling, men en samling med litt råere versjoner av låtene. Mange av hitlåtene er med, som Hong Kong Garden, Arabian Nights, Cities in Dust og The Wheel's on Fire, i herlige versjoner. Men de etter min mening aller sterkeste låtene her er noen av de som også i utgangspunktet er litt råere og tyngre tilgjengelige, som Metal Postcard, Overground, Voodoo Dolly og Pulled to Bits. Med 55 låter er det naturligvis litt opp og ned med både innspillingskvalitet og mye annet, men alt i alt er dette veldig bra, i hvert fall for de som har hørt disse sangene før. Fordi dette er en ganske spesiell utgivelse fra litt spesielt band, gjør nybegynner lurt i å begynne andre steder først. For eksempel ved å skaffe seg det utmerkdede dobbelsamlealbumet The Best of Siouxsie and the Banshees eller gå løs på et par av de tidlige albumene, som Kaleidoskope og Juju.

Albumet kan kjøpes i mp3 versjon hos Platekompaniet for kr 129. Men i dette tilfellet får man en svært verdifull bonus hvis man satser på den fysiske boksen, for i tillegg til 3 CDer er det også en DVD med. Den har ikke jeg sett, jeg satser jo på iPod og uteliv i feriene, men anmeldelsene tyder på at det verdt å investere i versjonen med DVD som selges hos Platekompaniet for kr 229. (oppdaterig:  iTunes versjonen er også kommet på plass og koster kr 139.)

1 kommentar :

  1. Spotify: http://open.spotify.com/album/5YIUE18e4K7S0FFAYVqTQn

    SvarSlett