søndag 18. juli 2010

Lang musikk til lange feriedager (11)

Turen er kommet til verdens fremste låtskriver, Bob Dylan, mannen som har satt standard for hvordan man skriver en god rockelåt og inspirert alle senere låtskrivere. Men hvordan velge materiale fra en artist som har holdt på i 50 år og bare i 1962-65 skal ha skrevet 237 sanger? Det sikreste valget til en dag på badestranden med Bob Dylan er å ta med 3 CD-utgaven av den siste og største "best of" samlingen som ganske enkelt heter Dylan og kom i 2007. Her er alt man skal forvente å finne på en samleplate med over 50 av de mest kjente låtene.

Jeg har i stedet valgt å fordype meg i The Bootleg Series Volumes 1-3 (Rare and unreleased) 1961-1991. Den er utgitt i 1991 og inneholder 58 ulike låter, som var fordelt på tre CDer. Den vakte enorm oppsikt da den kom, hele 44 av sangene her hadde aldri vært utgitt i noen versjon tidligere. De øvrige 14 sangene er i en helt annen versjon enn den som tidligere er utgitt. Men selv om alt her er uutgitt er det ikke en typisk restsamling med sære låter. Det meste av dette kunne vært gitt ut på et ordinært album. Ja faktisk er en del av materialet her bedre enn det som kom på albumene, spesielt på slutten. Vi får ta det i tur og orden:

Første disk har 21 sanger (og et dikt) spilt inn i 1961-63, men ikke er utgitt før, ting som ikke fikk plass på albumene. Dette er Bob Dylans aukustiske folkemusikkperiode, og vi finner perler som Let Me Die In My Footsteps, Rambling, Gambling Willie, Who Killed Davy Moore? og Moonshiner. Og så er det enkle pianoversjoner av tidligere utgitte When The Ship Comes In og The Times They Are A-Changing.

Andre disk har 20 sanger spilt inn i 1963-1974. Her er alternative versjoner av Like a Rolling Stone og Subterrenian Homesick Blues, begge dårligere enn de som endte på album. Men det er også nydelige låter som ikke er utgitt før på som Farewell Angelina, She's Your Lover Now og Wallflower. Og masse annet. Og så er det en helt fantastisk versjon av I Shall Be Released sammen med The Band fra The Basement Tape Sessions, en sang som ikke kom med på albumet da og først ble utgitt her i The Bootleg Series.

Tredje disk er 16 sanger fra 1974-1989. If You See Her, Say Hello og Tangled Up In Blue er langsommere og svært hørbare versjoner av sanger fra albumet Blood On the Tracks i 1974. Seven Days er en stor og uutgitt høyenergi livelåt. Og så kommer perlene tett i tett mot slutten: You Changed My Life, Angelina og Someone's Got a Hold of My Heart. Deretter låter som på mystisk vis ble utelatt fra albument Infidels i 1983, Tell Me og Foot of Pride. I den kategorien er også Blind Willie McTell, som må være en av Bob Dylans beste sanger gjennom tidene. Til slutt kommer to andre sterke låter, en alternativ og bedre versjon av When the Night Comes Falling From the Sky fra Empire Burlesque og Series of Dreams som ikke kom med på Oh Mercy i 1989.

Hadde sangene på den tredje disken vært gitt ut som et ordinært album fra Dylan og ikke en samling spesialiteter, ville det vært helt der oppe ved siden av de mest kjente. Slik det er nå kan kjennerne ha sin store hemmelighet nesten i fred. Men ikke helt. Den koster kr 169 som mp3 album både hos Platekompaniet og iTunes.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar