Det har etter hvert kommet mange bøker om finanskrisen og dens ofre, inkludert både store banker og hele land. Men som da George Soros spådde det britiske pundets kollaps i 1992 og tjente en milliard dollar på Black Wednesday, er det også denne gangen noen få som har gått motstrøms og tjent penger på å se det som kom. Gregory Zuckermans bok The Greatest Trade Ever handler om noen av disse litt spesielle investorene som trodde at det amerikanske boligmarkedet ville falle sammen og fant måter å plassere et veddemål.
Den som satset og vant mest var hedgefondforvalter John Paulson. I 2007 hadde fondene hans en gevinst på 10 millarder dollar og Paulson personlig har tjent 4 millarder dollar på disse handlene, den største gevinsten en enkeltperson har hatt.på en handel på Wall Street. Fra å drive et lite og ikke veldig vellykket hedgefond som spesialiserte seg på fusjons- og oppkjøpskandidater er Paulson i dag en av USAs 50 rikeste personer fordi han var overbevist om at boligprisene i USA var sterkt overvurderte og at bankenes uansvarlige utlån til boligkjøpere måtte føre til at boblen ville sprekke.
Boken handler om Paulson, Jeff Greene, Michael Burry (som også Michael Lewis skriver om i The Big Short), Greg Lippman i Deutsche Bank og noen få andre ganske spesielle personer som gikk motstrøms. Ingen av dem var spesialister på eiendomsinvesteringer, for alle som var det hadde modeller som fortalte at dette ville gå bra. Derfor var det ikke spesielt enkelt å overbevise noen om at boligprisene i USA kunne begynne å falle eller at de store investeringsbankene var så eksponert for usikret boliggjeld at hele deres eksistens stod i fare. Enda vanskeligere var det å finne produkter å investere i for den som ville tjene penger på at markedet skulle ned, men boken gjør en god jobb i å beskrive instrumentene som disse investorene brukte for å kjøpe "forsikringer" på at store deler av gjelden ville bli misligholdt.
John Paulson har fått en del kritikk fordi han har tjent så vanvittig mye penger på at andre havnet i gjeldskrise. Og kritikken mot han i UK har vært sterk fordi fondene hans tjente 280 millioner pund på å shorte britiske bankaksjer i 2008. Han er også blitt nevnt i saken amerikanske myndigheter har reist mot Goldman Sachs for å legge til rette for shortsalg av obligasjoner der de som investerte i obligasjonene ikke var tilstrekkelig godt informert om den råtne kvaliteten på lånene. Men John Paulson er ikke blitt siktet for noe ulovlig i denne saken.
Bokens forfatter Gregory Zuckerman er journalist i Wall Street Journal og et lite sammendrag av boken er på websiden deres.
lørdag 17. juli 2010
Abonner på:
Legg inn kommentarer
(
Atom
)
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar