fredag 30. april 2010

Hva stemmer naboene til Englands mest kjente fotballklubber?

Politisk geografi er interessant. Og nå når engelskmennene har lagt valget midt i serieinnspurten i Premier League er det jo nærliggende å studere hva velgerne i valgkretsene med de mest kjente fotballarenaene stemmer.

For å begynne på toppen så står kampen om seriegullet når to runder gjenstår mellom Manchester United og Chelsea. Uniteds Old Trafford ligger i kretsen Stretford & Urmston litt sør for Manchester sentrum. Dette er en forholdsvis sikker Labour krets. Chelseas hjemmebane Stamford Bridge ligger i kretsen Chelsea & Fulham, en svært sikker Tory krets som også inneholder Fulham FCs hjemmearena Craven Cottage.

Når det gjelder de øvrige ni lagene i toppen kan vi begynne i nordenden av London. Her finner vi Arsenal på Emirates Stadium som ligger i kretsen Islington North og Tottenham på White Hart Lane som ligger i kretsen Tottenham. Begge er rimelig sikre Labour-kretser. Drar vi til Liverpool finner vi Liverpool FC på Anfield Road i kretsen Liverpool Walton, en krets som har vært solid Labour siden 1964. Everton spiller på Goodison Park i samme valgkrets. Manchester Citys nye hjemmebane er City of Manchester Stadium som ligger i kretsen Manchester Central, også dette en sikker Labour krets. De siste to lagene i toppen holder begge til i Birmingham, Aston Villa spiller på Villa Park, i valgkretsen Birmingham Ladywood, der Labour ser ut til å bli størst foran LD. Birmingham City FC spiller på St Andrews i valgkretsen Birmingham Hodge Hill, som har stemt Labour siden 1950 og vil gjøre det også i år, men også der er de liberale med i kampen.

Ser vi på de øvrige lagene i Premier League er bildet omtrent det samme. Det er flest gode fotballag i Labour-kretser, men det er noen unntak, og noen steder blir det kamp. Sunderlands Stadium of Light ligger i kretsen Sunderland Central, en krets der Labour er favoritt, men der Toryene ikke er helt sjanseløse. Et stykke lenger sør finner vi Hull FC som spiller på KC Stadium i Hull West & Hessle, en solid Labour-krets.

I Lancashire-regionen har det alltid vært mange toppkluber, også utenfor Liverpool og Manchester. Blackburn Rovers spiller på Ewood Park i Blackburn, en Labour-krets der Jack Straw tar gjenvalg. Wigan spiller i Wigan, en krets som har vært Labour siden 1918. Burnley spiller på Turf Moor i Burnley en krets der Labour ser ut til å kunne tape plassen til Liberal Democrats. Og Boltons nye hjemmebane Reebook Stadium ligger i Horwich i valgkretsen Bolton West der Toryene er favoritter til å vinne plassen fra Labour.

Lenger sør finner vi Stoke City, som spiller på Britannia Stadium i kretsen Stoke-on-Trent South der Labour er favoritt til å vinne. West Ham spiller på Upton Park, Boleyn Ground, ikke i West Ham, men i kretsen East Ham i London, en ultrasolid Labour-krets. Og til slutt er det forlengst nedrykksklare Portsmouth som spiller på Fratton Park i kretsen Portsmouth South der Liberal Democrats ser ut til å bli størst.

Nord for grensen holder de to beste klubbene i den skotske ligaen til i Glasgow. Katolske Celtic spiller på Parkhead i kretsen Glasgow East der det blir kamp mellom Labour og Scottish Nationalist Party (SNP). Protestantiske Rangers holder til på motsatt side av byen, på Ibrox Park i Glasgow South West. Her vinner Labour. Vi kan med andre ord konstatere at velgerne som bor rundt de største fotballklubbene ikke er helt representative for befolkningen som helhet.

Oppdatering 20.05: Terje Melheim har på kommentarplass gjort meg oppmerksom på en litt pinlig sak. Jeg har glemt Wolverhampton Wanderers. Pinlig fordi  Wolves var det første laget jeg noen gang holdt med i en tippekamp, og derfor er en gammel favoritt. Dessuten er det et gammelt storlag som geografisk hører hjemme i West Midlands, like vest for Birmingham. De tre kretsene i byen var alle Labour før valget, men Wolves hjemmebane er i kretsen Wolverhampton South West, den ene kretsen i byen som skiftet farge og ble konservativ ved valget, med 691 stemmers margin.

Oppdatering II: Når det gjelder øvrige endringer i forhold til mandatfordelingen før valget så ble Burnley vunnet av LibDem (fra Labour), mens Bolton West ble holdt av Labour med bare 92 stemmers margin over Tory. Den kretsen er et godt eksempel på hvilke ytterligere velgeroverganger som måtte skjedd dersom Toryene skulle vunnet rent flertall.