tirsdag 13. april 2010

Opera Mini til iPhone

Fra og med i dag 13. april kan man laste ned en Opera Mini nettleser til iPhone i App Store i iTunes. Utklippet til venstre er fra iTunes USA der Opera Mini nå topper listen over mest populære apps. Og brukerne kommenterer svært aktivt, det er 211 sider med 2228 tilbakemeldinger fra brukerne i skrivende stund. Det er som alltid delte meninger, men flertallet ser ut til å være veldig fornøyd. Og de er særlig fornøyd med hvor rask Opera Mini er.

For Opera er selvsagt dette gode nyheter, iPhone er en viktig mobilplattform som blir enda viktigere med iPad. Aksjekursen til Opera gikk opp 3,6 prosent på en ellers dårlig dag på børsen, et klart tegn på at markedet mener at dette er viktig. Operas suksess bør også kunne være til inspirasjon for andre norske kunnskapsbedrifter og softwarebedrifter. Det viser at det er mulig å være lokalisert i Norge og konkurrere med de beste i verden, selv man verken eier olje, vannkraft eller fisk, men er helt avhengig av kreativiteten og hjernekraften hos sine ansatte.

Men noe av det aller mest interessante med dagens nyhet er at Apple slipper til en konkurrerende nettleser i sitt økosystem. Jeg ser at Opera kommenterer at de hadde ventet dette. Jeg trodde sannsynligheten var ganske stor for at Apple ville si nei i frykt for å slippe inn en aktør som konkurrerer direkte med Apples egen innebygde nettleser. Nettlesere jo ikke bare nettlesere, de er plattformer for andre typer tjenester og innhold, blant annet reklame, så det er ikke helt uproblematisk å si ja til en konkurrent. Nettstedet Mashable skriver i dag at "Hell Has Frozen Over" og at de synes dette var en svært uventet beslutning:

"We don’t know what debates occurred among Apple’s App Store team after Opera submitted Opera Mini for review, but we’d sure like to know. We did not expect the app to be approved by Apple, based on its rejection of other apps in the past that shared functionality with the iPhone’s built-in apps."

Desto mer gledelig er det både for Opera og brukerne av iPhone at det ble slik. Mer om saken kan man lese hos blant annet CNN, New York Times, The Guardian, PC Word, Wired, Gizmondo og The Independent. Som en ser er flere av disse kommentatorene overrasket over dagens beslutning.