mandag 26. april 2021

Døgnåpen digital butikk

Selvbetjente og døgnåpne digital butikker, der kundene skanner varene selv, og der man også kan handle på tidspunkter der det ikke er ansatte i butikken, må være et storbypåfunn for folk som av en eller annen grunn helst vil handle om natten?

Men, nei, her er det snakk om det stikk motsatte av et storbyfenomen. Småsteder i distriktene med få innbyggere og lite kundegrunnlag, men som gjennom å digitalisere butikken har klart å øke omsetningen og lønnsomheten, og utvide åpningstiden. Her er det et flott nyhetsinnslag om Line som har flyttet tilbake til Eskingedalen for å drive en Snarkjøp-butikk. Og det går riktig bra.

Det er i alt åtte butikker på små steder, i tre ulike kjeder, som har fått støtte fra regjeringens Merkur-program til å legge om til digital butikkdrift i et pilotprosjekt. Det er : Lyngdal Landhandel, Flesberg, Svatsum Samvirkelag, Gausdal, Åmdals Verk Daglegvare, Tokke, Tufsingdal Landhandel, Os, Eksingedalen Snarkjøp, Vaksdal, Herand Landhandleri, Ullensvang, Coop Prix Nedre Eggedal, Sigdal og Coop Marked Folkestad, Volda.

Foranledningen for oppmerksomheten om disse digitale distriktsbutikkene akkurat nå er at det har kommet en evalueringsrapport om resultatene i dette pilotprosjektet. Og det ser veldig positivt ut. I en nyhetssak på KMDs nettsider kan vi lese at:

"De åtte nærbutikkene som deltok i Merkur-programmets pilotprosjekt med døgnåpen drift og delvis selvbetjening, fikk 34 prosent flere kunder og en økning i omsetningen på 49 prosent, sammenlignet med året før. Det viser en fersk evalueringsrapport av pilotprosjektet. Dersom vi justerer for prisstigning og økt dagligvareomsetning som følge av pandemien, har ny teknologi og ny driftsform gitt en netto omsetningsvekst på 33 prosent og bedre lønnsomhet. Rapporten viser at kundene er begeistret over de utvidede åpningstidene. De opplever det som enkelt og trygt å handle i en butikk med selvbetjente kasser, og anbefaler gjerne butikken til andre. Eldre kunder har også tatt godt imot nye og digitale løsninger."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar