mandag 12. april 2021

Underrapportering av covid-dødsfall (2)

Excess deaths kaller de det på engelsk, som nå for tiden er et uttrykk som brukes om det gapet som er i mange land mellom antall rapporterte døde av covid-19 og det antallet som er døde i virkeligheten og som overstiger det normale antallet i samme periode. Overskuddet.

Nå kan det naturligvis også være noen andre grunner til at det er flere døde enn normalt i et land, men akkurat nå er det ikke så mange steder slik forklaringer holder. Og så er det også noen få land, blant annet Norge, som har en litt annen effekt der antall døde er lavere enn i et normalår, sannsynligvis fordi folk er mer forsiktige og det er mye mindre annen smitte, for eksempel av sesonginfluensa.

Men de fleste land, også i vår del av verden, har et gap mellom antall døde av koronavirus og antall døde ut over normalen. New York Times har laget en liste over noen utvalgte europeiske land, samt USA, for å vise at det er ganske store forskjeller. De har tatt utgangspunkt i Russlands store sprik i tallene, og skriver:

"The official Russian coronavirus death toll of 102,649 as of Saturday — reported on state television and to the World Health Organization — is far lower, when adjusted for the population, than that of United States and most of Western Europe. However, a far different story is told by the official statistics agency Rosstat, which tallies deaths from all causes. Russia saw a jump of 360,000 deaths above normal from last April through December, according to a Times analysis of historical data. Rosstat figures for January and February of this year show that the number is now well above 400,000. In the United States, with more than twice the population of Russia, such “excess deaths” since the start of the pandemic have numbered about 574,000. By that measure, which many demographers see as the most accurate way to assess the virus’s overall toll, the pandemic killed about."

Tabellen over viser for så vidt to veldig interessante ting: Både hvilke land som har det største avviket mellom rapporterte covid-dødsfall og sannsynlige dødsfall ut fra statistikken. Og hvilke land som har flest av disse "exess deaths" mellom april og september 2020, noe som sannsynligvis er et langt mer presist mål på hvilke land som er hardest rammet av koronadødsfall enn den offisielle statistikken.

Og hvordan ser den rangeringen ut? Her er Russland helt på topp med 28 prosent flere dødsfall enn normalt i perioden april til september. Deretter følger Spania med 23 prosent, Italia med 21, USA med 20, Tjekkia med 18 og Storbritannia og Polen med 17.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar