onsdag 4. juli 2018

Englands straffe-forbannelse er brutt

VG-Nett om straffeforbannelsen
Det er ikke sikkert England vinner VM i fotball i år heller, men sjansen er i hvert fall betydelig større når de nå har ristet av seg en av fotballens største forbannelser som har plaget England i snart 30 år. Den handler om at England alltid taper straffekonkurranser i store mesterskap.

Mens dårlige engelske lag, og dem har det også vært noen av, har tapt kampene i ordinær spilletid fordi de har vært for dårlige, har gode engelske lag, de man trodde endelig skulle kunne løfte pokalen til slutt, alt for ofte endt opp i straffekonkurranse. Noen ganger i kombinasjon med at en overopphetet David Beckham eller Wayne Rooney har dummet seg ut og blitt utvist i en kamp som skulle vært vunnet. Med uavgjort og en unødvendig straffekonkurranse som konsekvens. Og overraskende ofte har det  vært de store stjernene som har bommet på straffer.

I VM-historien har det siden 1982, da straffekonkurranser ble innført i sluttspill som alternativ til loddtrekning, og frem til årets VM i Russland, vært 26 straffekonkurranser, inkludert to finaler. I EM har det vært straffekonkurranser helt siden 1976 da EM finalen ble vunnet av Tsjekkoslovakia over Tyskland på straffer. I alt 18 kamper er til nå avgjort på straffer i EM-sluttspill

Og England har gjort det desidert dårligst av alle. Alle tre straffekonkurranser i VM frem til nå er tapt. Og i EM vant de riktignok en kvartfinale mot Spania på straffer i 1996, men tapte neste kamp, semifinalen mot Tyskland, på straffer og har siden tapt ytterliger to. Den komplette listen over tapte straffekonkurranser ser slik ut:

VM 1990: Et bittert tap mot Tyskland i semifinalen, 3-4 på straffer. Pearce og Waddle bommet. Skulle gått til finale for første gang siden 1966, men det ble bare nesten. Tyskland vant VM.

EM 1996: Et nytt semifinaletap mot Tyskland 5-6 på straffer på hjemmebane. Og det var dagens England-trener Gareth Southgate som ble syndebukk da han bommet på den 6. straffen.

VM 1998: En åttendedelsfinale mot Argentina som skulle revansjere "The hand of God" i 1986 ble mest kjent for at David Beckham ble utvist. Argentina vant 3-4 på straffer.

EM 2004: Et svært godt Engelsk lag kom til kvartfinale mot Portugal og klarte til og med å ta gode straffer. Begge lag trengte 7 straffer for å kåre en vinner, England tapte 5-6 til slutt.

VM 2006: Ny kvartfinale, Ny kamp mot Portugal, Denne gangen ble Wayne Rooney utvist og straffene var elendige. Lampard,, Gerrard og Carragher var de tre av fire som bommet.

EM 2012: Ny kvartfinale, nytt tap på straffer, denne gangen mot Italia, Også nå var straffene dårlige. Resultat: 2-4

Alle som fulgte med på dette vet hvor stor lidelse fotballkamper kan være. Det er derfor ikke det minste rart at det jubles i England over at straffe-forbannelsen ikke finnes mer. Det finnes ingen garanti der om at man kommer til å vinne fremtidige straffekonkurranser, men det er i hvert fall ikke lenger slik at motstanderen spekulerer i uavgjort og straffer fordi de vet de vinner. Et lag som skal vinne mesterskap må også kunne vinne straffekonkurranser.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar