torsdag 5. juli 2018

Fotball VM: De siste åtte

Da er vi klare for kvartfinalene i fotball-VM 2018. Det er bare åtte lag igjen. Den eneste virkelig store overraskelsen i forrige runde var at Spania ble slått ut av Russland. Det betyr at tettheten av forhåndsfavoritter ble enda mer ubalansert mellom den venstre siden av trekningen (med både Brasil, Frankrike og Belgia) og den høyre siden av trekningen (der England og Kroatia befinner seg).

Men i løpet av et mesterskap endres jo også vår oppfatning av hvem som er favoritter litt. Den siste oddsoversikten fra bettingselskapene viser at Brasil er en knapp favoritt av de åtte som er igjen. Du får igjen litt under tre ganger pengene tilbake hvis Brasil vinner, mens du får igjen fire ganger innsatsen om Frankrike eller England vinner. Og seks ganger pengene dersom Kroatia eller Belgia vinner VM. Feltets outsidere er Uruguay (16/1), Russland (20/1) og Sverige (25/1).

 Det er blitt kommentert av flere underveis at årets VM er spesielt fordi så mange av de største favorittene er slått ut tidlig og at vi derfor har fått større overraskelser enn vanlig. Men hvor spesiell er egentlig sammensetningen av de siste åtte i VM sammenlignet med de de andre fem VM-turneringene som er spilt de 20 siste årene, etter at Frankrike vant VM i 1998? Jeg mener at årets VM er helt normalt.

For å ta historien baklengs: I 2014 var  Brasil, Colombia, Frankrike, Tyskland, Nederland, Costa Rica, Argentina og Belgia de siste åtte. Tre av disse er i kvartfinale i år, og Colombia var en straffekonkurranse unna. Costa Rica var en større overraskelse for fire år siden enn Sverige og Russland er nå. Tyskland vant til slutt over Argentina.

I 2010 var de siste åtte: Uruguay, Ghana, Nederland, Brasil, Argentina, Tyskland, Paraguay og Spania. To av disse er med nå, Brasil og Uruguay. Ghana, Paraguay og Uruguay var litt overraskende kvartfinalister. Spania vant til slutt mot Nederland.

I 2006 var de siste åtte Tyskland, Argentina, Italia, Ukraina, England, Portugal, Brasil og Frankrike. Tre av disse er med i år også. Dette var sist England kom så langt. Portugal var i kvartfinale for første (og siste) gang siden 1966. Den andre store overraskelsen var Ukraina. Italia vant til slutt på straffekonkurranse over Frankrike.

I 2002 var det mange overraskelser på slutten. De siste åtte var Tyskland, USA, Spania, Sør-Korea, England, Brasil, Senegal og Tyrkia. To av disse, Brasil og England, er med i år også. Og overraskende for mange var det at både USA, Senegal. Tyrkia og Sør-Korea var i kvartfinale. De to siste vant dessuten sine kvartfinaler og kom helt til semifinale. Men i finalen var ting som de pleier da Brasil slo Tyskland 2-0.

Og i 1998 var de åtte siste lagene Brasil, Danmark, Nederland, Argentina, Italia, Frankrike, Tyskland og Kroatia. Tre av disse er med i år. Danmark og Kroatia var mest overraskende da, men 20 år etter er Kroatia med i kvartfinalene igjen, og Danmark var bare en straffekonkurranse unna, I 1998 gikk Kroatia helt til semifinalen. Men bil slutt var det Frankrike som slo Brasil i finalen.

Hva kan vi så lese ut av dette? Først og fremst at det er med flere gamle travere og noen overraskelser hver gang. Overraskelsene varierer naturlig nok fra gang til gang. Det mest uvanlige i år er at Tyskland ikke er med. De har vært med i kvartfinalene i alle de siste fem mesterskapene. Argentina har vært med i fire av seks. At Spania ikke er med er langt mer vanlig, de har bare spilt kvartfinale to ganger av de siste seks. Det samme gjelder Italia. Mens Portugal bare har vært i en kvartfinale de sist 20 årene.

Det som er helt vanlig er at Brasil spiller kvartfinale, de er med samtlige fem år på listen over. og er i år i kvartfinale igjen. Frankrike er med for fjerde gang av seks mulige. England er med for tredje gang av seks, Belgia, Uruguay og Kroatia er med for andre gang. Sverige er nye, men de kom helt til semifinale i 1994. Og både Uruguay og Sverige har faktisk spilt VM-finaler litt lenger tilbake i tid. Bare Russland er helt uten erfaring på dette nivået. Derfor er ikke overraskelsene i kvartfinalene i årets fotball VM større enn det som er helt normalt.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar