fredag 13. juli 2018

Lang musikk til lange feriedager (44)

En god sommertradisjon her på bloggen, helt siden 2009, er serien "Lang musikk på lange feriedager". Den har aldri handlet om fysiske lagringsmedier som vinyl eller CDer, men om bærbar digital musikk som kan tas med på en badestrand i nærheten på en praktisk måte. Den gangen handlet dette gjerne om mp3-filer, gjerne kjøpt på iTunes Music Store, og lagret på datidens mest innovative musikkspiller, en iPod Classic.

I dag der alt er koblet til internett og musikk stort sett strømmet, er jeg klar over at det kan virke mer umoderne for hvert år som går å reklamere for "box-sets" og lange samlealbum. Men jeg har ikke tenkt å gi meg. Også på strømmetjenestene får man tilgang til disse lange samlealbumene, der artisten selv eller plateselskapet har gjort jobben med å redigere og sortere, slik at det fremstår som en helhet, og ikke bare en samling tilfeldige enkeltsanger.

Og for å minne kort om reglene mine så må det være "box sets", samlealbum eller fleralbumutgivelser med omkring 40 sanger, og gjerne mange flere, men med samme artist. Om det er greatest hits, artistens samlede verker, rariteter og b-sider eller tidligere ikke-utgitte ting spiller ingen rolle. Poenget er at innholdet må være bra musikalsk og holde til en dag på en badestrand, enten den tilbringes i et for tiden veldig sommervarmt Norge, eller et sted lengre sør. Først ute i denne serien sommeren 2009 var "Weird tales of the Ramones". Hvert eneste år fra 2009 kommet til sammen 43 bidrag som er listet opp nederst i denne bloggposten.

Dagens bidrag er "The Essential Highwaymen", en samleplate fra supergruppen "The Highwaymen". "Supergruppe" er et begrep som brukes når noen allerede svært kjente artister som har gjort karriere på egen kjøl, som soloartister eller i en annen gruppe, finner hverandre og gir ut musikk sammen som en ny gruppe. En av de mer spektakulære av disse supergruppene var "The Highwaymen" som ga ut tre album sammen i årene 1985-95 og bestod av Johnny Cash, Willie Nelson, Waylon Jennings og Kris Kristofferson, allerede da blant countrymusikkens levende legender.

Nå levde vel aldri denne supergruppen helt opp til de kommersielle forventningene som en stor hit-produsent, hverken når det gjaldt singler eller album, men hadde en bra posisjon som live-band som hadde glede av å gi konserter med jevne mellomrom. Dette samlealbumet er absolutt verdt å få med seg og er en fin samling av alt det viktigste de gjorde på sine tre album sammen. Det er både egne bidrag fra de fire bandmedlemmene og sanger hentet fra den større amerikanske country-katalogen.

Det hele åpner med deres første singel "The Highwayman", sangen gruppen ble oppkalt etter og som ble dere eneste listetopp. Den ble skrevet av Jimmy Webb. Her er også Steve Earles "The Devils Right Hand " og andre klassikere som "The Night Hank Williams Came to Town", "Luckenback, Texas", Even Cowgirls Get the Blues", "Good Hearted Woman", "Sunday Morning Coming Down", - og ikke minst en liveversjon av "Desperados Waiting for a Train". Mye annet bra er det også, inkludert sanger skrevet av bandmedlemmene selv. Spesielt krevende stoff er det ikke, helt perfekt til en rolig dag på stranden i varmen, særlig hvis man allerede i utgangspunktet har sans for Johnny Cash og co.

Tidligere episoder i serien "Lang musikk til lange feriedager":

1. Ramones: Weird tales of the Ramones
2. The Pogues: Just look them straight in the eyes and say... Poguemahone.
3. The Smashing Pumpkins: Rarities and b-sides
4. The Clash: Clash on Broadway
5. Johnny Cash: Cash Unearthed
6. Abba: The Albums
7. David Bowie: The Platinum Collection
8. Siouxsie and the Banshees: Siouxsie and the Banshees at the BBC
9. Echo and the Bunnymen: Crystal days
10. The Cure: Join the dots
11. Bob Dylan: The Bootleg Series vol. 1-3
12. Jokke og Valentinerne: Prisen for popen
13. Paul Weller: Hit Parade
14. Bob Dylan: Biograph
15. Rolling Stones: Singles Collection: The London Years
16. Simple Minds: X5
17. The Stone Roses: The Stone Roses - 20th anniversary Collector's edition
18: Stiff Little Fingers: Anthology
19. Madonna: Celebration
20. Bruce Springsteen: The Essential Bruce Springsteen
21. Blondie: The Platinum Collection
22. Imperiet: Silver, Guld och Misär
23: The Smiths: Complete
24. Bruce Springsteen: Tracks
25. Rolling Stones: GRRR!
26. Bob Dylan: Another Self Portrait (1969-71) - The Bootleg series vol, 10
27. Siouxsie and the Banshees: Downside Up
28. Bob Dylan: The Witmark Demos 1962-64 - The Bootle series vol. 9
29. Prefab Sprout: The Collection
30. The Clash: Hits Back
31. The Cardigans: Best of
32. The Church: Deep in the Shallows - The classic singles collection
33. Bruce Springsteen & The E Street Band: Live/1975-85
34. Nick Cave & The Bad Seeds: B-sides & Rarities
35. Bob Dylan and The Band: The Basement Tapes Raw - Bootleg series vol. 11
36. Ramones: The Chryalis Years Anthology
37. Oasis: Time Flies... 1993-2009
38. CC Cowboys: 40 beste
39. deLillos: Festen er ikke over... ...det er kake igjen
40. Bruce Springsteen: The Ties That Bind - The River Collection
41. Suede: The Best of Suede
42. The Jesus and Mary Chain: The Power of Negative Thinking
43The Pogues: 30 Years

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar