fredag 13. juli 2018

Lang musikk til lange feriedager (44)

En god sommertradisjon her på bloggen, helt siden 2009, er serien "Lang musikk på lange feriedager". Den har aldri handlet om fysiske lagringsmedier som vinyl eller CDer, men om bærbar digital musikk som kan tas med på en badestrand i nærheten på en praktisk måte. Den gangen handlet dette gjerne om mp3-filer, gjerne kjøpt på iTunes Music Store, og lagret på datidens mest innovative musikkspiller, en iPod Classic.

I dag der alt er koblet til internett og musikk stort sett strømmet, er jeg klar over at det kan virke mer umoderne for hvert år som går å reklamere for "box-sets" og lange samlealbum. Men jeg har ikke tenkt å gi meg. Også på strømmetjenestene får man tilgang til disse lange samlealbumene, der artisten selv eller plateselskapet har gjort jobben med å redigere og sortere, slik at det fremstår som en helhet, og ikke bare en samling tilfeldige enkeltsanger.

Og for å minne kort om reglene mine så må det være "box sets", samlealbum eller fleralbumutgivelser med omkring 40 sanger, og gjerne mange flere, men med samme artist. Om det er greatest hits, artistens samlede verker, rariteter og b-sider eller tidligere ikke-utgitte ting spiller ingen rolle. Poenget er at innholdet må være bra musikalsk og holde til en dag på en badestrand, enten den tilbringes i et for tiden veldig sommervarmt Norge, eller et sted lengre sør. Først ute i denne serien sommeren 2009 var "Weird tales of the Ramones". Hvert eneste år fra 2009 kommet til sammen 43 bidrag som er listet opp nederst i denne bloggposten.

Dagens bidrag er "The Essential Highwaymen", en samleplate fra supergruppen "The Highwaymen". "Supergruppe" er et begrep som brukes når noen allerede svært kjente artister som har gjort karriere på egen kjøl, som soloartister eller i en annen gruppe, finner hverandre og gir ut musikk sammen som en ny gruppe. En av de mer spektakulære av disse supergruppene var "The Highwaymen" som ga ut tre album sammen i årene 1985-95 og bestod av Johnny Cash, Willie Nelson, Waylon Jennings og Kris Kristofferson, allerede da blant countrymusikkens levende legender.

Nå levde vel aldri denne supergruppen helt opp til de kommersielle forventningene som en stor hit-produsent, hverken når det gjaldt singler eller album, men hadde en bra posisjon som live-band som hadde glede av å gi konserter med jevne mellomrom. Dette samlealbumet er absolutt verdt å få med seg og er en fin samling av alt det viktigste de gjorde på sine tre album sammen. Det er både egne bidrag fra de fire bandmedlemmene og sanger hentet fra den større amerikanske country-katalogen.

Det hele åpner med deres første singel "The Highwayman", sangen gruppen ble oppkalt etter og som ble dere eneste listetopp. Den ble skrevet av Jimmy Webb. Her er også Steve Earles "The Devils Right Hand " og andre klassikere som "The Night Hank Williams Came to Town", "Luckenback, Texas", Even Cowgirls Get the Blues", "Good Hearted Woman", "Sunday Morning Coming Down", - og ikke minst en liveversjon av "Desperados Waiting for a Train". Mye annet bra er det også, inkludert sanger skrevet av bandmedlemmene selv. Spesielt krevende stoff er det ikke, helt perfekt til en rolig dag på stranden i varmen, særlig hvis man allerede i utgangspunktet har sans for Johnny Cash og co.

Tidligere episoder i serien "Lang musikk til lange feriedager":

Trykk her for lenke til alle tidligere og alle fremtidige episoder i denne musikkspalten

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar