mandag 26. mars 2018

Påske, egg og høner

På samme måte om pepperkaker er typisk jul (jeg blogget om pepperkakeindeksen til SSB her), hører egg og påske sammen. Derfor er det jo interessant å undersøke litt rundt hvor mye egg vi egentlig spiser, og hvor mange høner i hvor mange bedrifter som sørger for nok egg.

Nå har jeg ikke sett noen egen statistikk over forbruket av egg akkurat i påsken, men i anledning påsken har Statistisk Sentralbyrå (SSB) publisert fersk statistikk om vårt forbruk av egg i Norge, et forbruk som ligger veldig høyt. SSB skriver:

"Norsk eggproduksjon går ikke den veien høna sparker – snarere tvert imot. - Nordmenn er et eggspisende folk, og vi spiser stadig mer. I 2016 ble det produsert 68 millioner kilo egg. Dette er en økning på 38 prosent fra 1995. Det sier Anne Ingunn Løvberget, rådgiver i seksjon for eiendoms-, areal og primærnæringsstatistikk i SSB.  Fordelt på befolkningen blir det i snitt 13 kilo egg, altså i overkant av 200 egg hver, i året."

Så er det jo litt interessant å se på strukturen i den næringen som stor bak all denne produksjonen av egg, om den er omtrent slik den var for 20 år siden eller for 50 år siden, eller om det har vært store endringer i produktiviteten, slik det har vært i andre næringer. Og svaret er at det har vært svært store endringer, ikke minst i antall jordbruksbedrifter som har høner som produserer egg. 

Tilbake i 1959 var det 85 600 jordbruksbedrifter som til sammen hadde 2,7 millioner høner., i gjennomsnitt 31 høner hver. Allerede ti år senere, i 1969, var antallet bedrifter halvert og det var blitt omkring 3,3 millioner høner, 80 pr virksomhet. Skrur vi tiden frem til 20 år siden, i 1999, var strukturen helt forandret. Da var det litt over 4000 bedrifter som hadde 3,2 millioner høner, 780 pr bedrift. Og denne utviklingen i retning mer effektiv produksjon fortsetter. I 2017 var det 4,3 millioner høner i Norge fordelt på snaut 2 000 jordbruksbedrifter. Som blant annet sørger for nok egg i påsken.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar