torsdag 11. desember 2014

The Imitation Game

Filmen "The Imitation Game", om matematikeren og kodeknekkeren Alan Turing og regissert av norske Morten Tyldum, kommer på kinoene i romjulen. Men noen av oss var så heldige at vi ble invitert av det matematisk-naturvitenskapelige fakultetet ved Universitetet i Oslo til en førpremière i dag i et stappfullt auditorium. Dekan og bloggkollega Morten Dæhlen har blogget om arrangementet og filmen her.

Når en Hollywood-film om betydningen kodeknekkerne ved Bletchley Park hadde for utfallet av andre verdenskrig vises for matematikk- og informatikkstudenter ved et universitet, må man naturligvis få satt det hele inn i en faglig kontekst og høre på et par korte forelesninger først. Det var gode og poengterte faglige bidrag fra Kristian Ranestad ved Matematisk institutt om Enigma og prinsippene bak kryptering. Og fra Roger Antonsen ved Institutt for informatikk om Alan Turings store betydning for matematikk og informatikk.

Og så var det film. En veldig god film som forteller historien om hvordan Alan Turing og hans team kjemper mot tiden når de skal knekke den tyske enigma-koden som ble brukt til å kryptere alle meldinger som ble sendt ut til marine, hær og flyvåpen. Men også en gripende beskrivelse av den spesielle personligheten til Alan Turing, den sære outsideren og helten. Flere ganger i filmen gjentas en motiverende oppmuntring som blir stående som et slags overordnet budskap:

"Sometimes it is the people whom no one imagines anything of who do the things that no one can imagine."

Så, enten man er opptatt av krigshistorie, matematikk eller datamaskiner, eller rett og slett vil se en god film om hvordan veldig smarte og litt sære folk kan utrette store ting, er dette en film som kan anbefales.