onsdag 3. desember 2014

Riktig budsjett, feil regjering

- Sverige har fått riktig budsjett, men har feil regjering, sa Moderatarnas frontfigur Anna Kingberg Batra på kveldens felles pressekonferanse for de fire partiene fra den gamle regjeringsalliansen. Og det er jo den enkle forklaringen på at den rødgrønne regjeringen ikke kan fortsette, men skriver ut nyvalg i mars.

Det som har skjedd i Sverige fra valget i september og frem til nå har i det hele tatt vært litt merkelig. Jeg synes særlig to ting har virket veldig spesielt sett fra utsiden:

Det ene blogget jeg om allerede valgnatten. Det handler om at de rødgrønne feiret en valgseier og erklærte at de var valgets vinnere uten å ha noe avklart parlamentarisk grunnlag. De hadde ikke engang fremgang ved valget, men fikk 43,7 prosent, temmelig nøyaktig de samme som de fikk fire år tidligere da de tapte valget. Sosialdemokratiene gjorde sitt nest dårligste valg etter 1914. Den eneste måten man kan påstå at dette var en valgseier er å late som Sverigedemokratiene ikke finnes. Men dagens votering om budsjettet bekreftet at SD finnes og de hadde gjort det klart lenge at de ikke ville støtte et rødgrønt budsjett. Det lå derfor i kortene at de rødgrønne ville havne i mindretall hvis de ikke skaffet seg støtte et annet sted.

Det andre som har vært uforståelig er at Stefan Löfven ikke har gjort mer etter valget for å bygge den nødvendige flertallskoalisjonen. Det første han gjorde var tvert imot å gjøre regjeringens grunnlag enda mindre enn Alliansen ved å bare ta med Miljöpartiet, men ikke Vänsterpartiet i regjering. Svenska Dagbladet skriver i kveld at Löfven har virket bemerkelsesverdig uforberedt når han har håndtert budsjettet og Riksdagen. Svenska Dagbladet siterer i den forbindelse en tale Fredrik Reinfeldt holdt på Moderatarnas landsmøte for et år siden om problemene en partileder får når vedkommende ikke er forberedt på å gå i regjering:

"Vet ni vad som händer om man inte har förberett sig? Ja, då är man oförberedd. Då börjar man inte med att ta fram allt som man nu ska göra. Då börjar man med att ‘Oj då, vi måste förhandla. Och har nån hittat de där skisserna vi hade’. Sedan får man sitta genom nätterna och så märker man att ‘vi tycker ju inte alls samma saker, ni vill ju göra mycket annat som inte vi vill och nu måste vi tydligen närma oss varandra’. Och sedan ska man inför en häpnad omvärld, häpnade medarbetare och en häpnad befolkning meddela att ‘allt det där ni hörde att vi sa, ja, det blev faktiskt något annat.’(…) Det kommer alltså bli dyrt. Det kommer bli dåligt. Det kommer ta mycket längre tid. Det är vad som händer om man inte har förberett sig.”

Reinfeldt fikk rett i sine antagelser. Og i kveld fikk vi se ytterligere en ting som skjer når man er for dårlig forberedt. Men får ikke flertall for forslagene sine. Fordi den svenske grunnloven gir regjeringen anledning til å skrive ut nyvalg etter et nederlag har statsminister Löfven valgt å gjøre det. Sist dette skjedde var i 1958, så det er veldig uvanlig. For Löfven er det nok mest nedside ved å gjør det. Samarbeidsproblemene han har i Riksdagen kan i hvert fall ikke velgerne klare løse for ham. Men det er jo et håp om at det som var et godt borgerlig samarbeid i åtte år i regjering, og nå har resultert i et flertall for et nytt budsjett, kan overbevise velgerne om å gi Alliansen en sjanse til.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar