lørdag 26. oktober 2013

Dagens soundtrack (2): Changing of the Guard

Dagens soundtrack da sonderingene startet i Nydalen mandagen etter valget (og sikkert også på valgdagen) må ha vært New Orders Blue Monday. Samtalene i Nydalen med fire partier og på Sundvollen med to partier gikk som kjent svært bra, og for litt over en uke siden rykket det inn en ny H/FrP-regjering i landet og en ny politisk ledelse i alle departementskontorene. Derfor kan et passende soundtrack for vaktskiftet som ha pågått de siste dagene være Bob Dylans "Changing of the Guard", her i en aldeles glimrende coverversjon av Patti Smith:Den nye politiske ledelsen skal forvalte det som etter valget ble et klart borgerlig flertall på Stortinget. Det er i prinspippet så enkelt, men det å brått bytte ledelse i et departement etter åtte års rødgrønt styre kan likevel by på noen utfordringer. Det nye Kommunal- og moderniseringsdepartementet består av et Kommunal- og regionaldepartement som har vært styrt av Senterpartiet i åtte år, planavdelingen fra Miljøverndepartementet som har vært styrt av SV i åtte år og det meste av et Fornyingsdepartement som har vært styrt av først SV i fire år og deretter Arbeiderpartiet i fire år.

Vi har et kompetent og lojalt embetsverk som vil klare denne overgangen helt utmerket, i hvert fall hvis hvis vi i politisk ledelse er klare og tydelige på hvilken retning vi vil gå i og hva vi ønsker å gjennomføre. Men av og til kan det dukke opp noen biter av det gamle på de merkeligste steder. Som da Jan Tore etter tre dager i stolen oppdaget hva slags kulepenn han holdt i hånden og twitret:


Når det gjelder kulepenner så spiller det neppe noen avgjørende rolle for jobben de skal gjøre hvordan de ser ut på utsiden. Min erfaring er at det store flertallet av dem er blå inni uansett. På andre områder er det en litt større jobb å vri innholdet i blå retning. Men det er som sagt det vi må gjøre når valget har gitt et vaktskifte, et "Changing of the guard".