Aftenposten har en ordentlig gladnyhet i dag over en og en halv side om hvordan noen norske IT-seriegründere har etablert Founders fund for å hjelpe unge og lovende teknologiselskaper ut i verden. Det er noen svært profilerte folk som står bak dette fondet, som Jon von Tetzchner (Opera), Eilert Hanoa (Mamut), Erik Bakkejord (Stepstone), Tor Bækkelund (Hugin) og Geir Førre (Chipcon og Energy Micro).
Geir Førre blogget jeg om da han for andre gang solgte en milliardbedrift rett før sommeren. På bildet ser man også Rolf Assev som var med i startfasen i Opera Software og som senere har vært med på å utvikle matematikk-appen DragonBox. Hele investorteamet kan man lese mer om her. Det er mye flinke folk.
En ting er at de bidrar med privat kapital som det erfaringsmessig er veldig vanskelig for en gründer å få tilgang til i en veldig tidlig såkornfase. Tanken er i følge artikkelen å gå inn med forholdsvis små beløp, opp til 1,5 millioner kroner i 20-30 såkornbedrifter i løpet av de neste tre årene. Ambisjonen er at 2-3 selskaper blir store stjerner og omkring 10 greier seg. Det er et høyt ambisjonsnivå i en så risikofylt tidlig fase.
Jeg ser at Espen Andersen ved BI sier i artikkelen i Aftenposten at veldig tidlig fase egentlig ikke er det største problemet, men å skaffe kapital til neste fase der det kreves langt større beløp. Det er naturligvis et poeng, men mitt inntrykk er at det også i veldig tidlig fase er veldig vanskelig å skaffe privat kapital til denne type teknologibedrifter. Særlig kompetent privat kapital som ikke bare tilfører penger, men også tilfører kompetanse fra mennesker som har gjort det før og som har greie på business, markedsføring og internasjonal vekst, kompetanse teknologigründere ofte mangler.
Pengene disse seriegründerne går inn med er naturligvis viktige, men kompetansen og nettverket de tilfører er nok enda viktigere. Nettverket seriegründerne har i og utenfor Norge vil helt sikkert gjøre det lettere å komme i posisjon for å tiltrekke seg investeringene som er nødvendige for å gå løs på neste fase der det trengs større beløp. At det utvikler seg et slikt økosystem der tidligere gründere blir engleinvestorer og bruker tid og penger på nye vekstbedrifter er et tegn på at norsk it-bransje begynner å bli moden. Det blir spennende å følge fortsettelsen.
mandag 28. oktober 2013
Abonner på:
Legg inn kommentarer
(
Atom
)
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar