søndag 7. februar 2010

Super Bowl vs Champions League

I natt er det Super Bowl XLIV mellom New Orleans Saints og Indianapolis Colts, og for første gang vises Super Bowl også i NRK. Dette er amerikansk idretts største arrangement og eksportvare. Men det er ikke lenger den største årlige enkeltkampen i verden. I følge Reuters var det i 2009 første gang UEFA Champions League var størst:

"The Champions League final between Barcelona and Manchester United, on May 27, drew an average audience of 109 million while the Super Bowl between the Pittsburgh Steelers and the Arizona Cardinals on February 1, attracted three million less. In terms of 'total audience', the amount of people who watched part of the event, the difference was larger with the Champions League pulling in 206 million throughout the game while the Super Bowl managed 162 million. While the Super Bowl's audience was overwhelmingly domestic, UEFA's product appeared to be doing better in the battle for viewers
globally..."

Det er jo betryggende for verdens videre utvikling at ordentlig fotball er større enn amerikansk fotball. Og interessant at det i kampen om det globale TV-publikumet, som i første rekke handler om å vinne oppslutning om sporten i Asia, er en europeisk eksportvare som vinner mot en amerikansk. Slik er det jo ikke med eksport av andre kulturprodukter. Super Bowl vokser, men Champions League vokser fortere. Først og fremst fordi europeisk fotball vinner i Asia.

Nå er det selvsagt ingenting i veien for å nyte både vanlig fotball og amerikansk fotball. Kveldens Superbowl XLIV kan bli en spennende kamp. På den ene siden av banen finner vi Indianapolis Colts som vant for fire år siden og som ledes av quarterback og superstjerne Payton Manning, Manning er faktisk født i New Orleans. Han er noe av det største som finnes av stjerner innen amerikansk idrett og er fire ganger kåret til årets spiller i NFL.

På andre siden av banen et New Orleans Saints som er i finalen for første gang og sannsynligvis får mye sympati fordi suksessen laget nå har er et slags symbol på hvordan byen har reist seg etter Hurricane Katrina i 2005. Lagets opptur begynte etter New Orleans Saints flytten inn igjen i New Orleans Superdome i september 2006. Og på den store dagen spilte U2 og Green Day fire sanger sammen til støtte for orkanofrene, blant annet denne coverversjonen av av skotske The Skids "The Saints are Coming" fra 1978. Siden har sangen blitt spilt før alle Saints hjemmekamper.