fredag 26. februar 2010

Norge og de andre stormaktene i Vancouver

Fordi medaljetabeller blir lest med en enorm interesse i USA i disse dager, ligger de der mer eller mindre permanent på hjemmesiden til for eksempel Wall Street Journal og New York Times.

Det er også generelt mye omtale av OL i Vancouver i amerikanske medier nå. Det at USA gjør det så godt øker interessen. Akkurat nå har for eksempel USA Today noe så eksotisk som et hovedoppslag om amerikansk dobbeltseier i kombinert. All denne interessen for OL og vintersport fører også til at også Norge blir veldig synlig. Både norske utøvere og det at Norge er på medaljelisten sammen med store land som USA, Tyskland og Canada. Og langt foran Russland, Kina og Japan.

Og ser man historisk på vinterlekene har ingen vunnet like mange gull eller like mange medaljer totalt som Norge. Wall Street Journal konstaterer dette med en viss forundring, og har skrevet om "The Mystery of Norway":

"Norway has won more Winter Games medals than any other nation. Last week it became the first country to win 100 Olympic gold medals, and Tuesday it hit the 300-medal milestone (the U.S. is second on the all-time list with dozens fewer.) What makes its performance hard to fathom, however, is that Norway has only 4.7 million people to choose from. It's as if the American team finished third in Vancouver after limiting the athlete pool to people living in metropolitan Detroit."

Artikkelen er blant de mest leste i nettutgaven til Wall Street Journal og har noen gode poenger, selv om den jo overdriver hvor spredt befolket Norge egentlig er i forhold til Sverige og hvordan dette bidrar til å skaffe Norge så mange medaljer. Men det er meget god reklame for Norge når vi synes på listen over land som kjemper med USA, Tyskland og Canada om å vinne flest gull i OL.

Wall Street Journal spekulerer også om hvilken land som vil vinne denne gullkampen og holder Canada som sin favoritt. De siste dagene er fulle av canadiske favorittøvelser på is, som ishockey, lagtempo på skøyter og curling. Kanskje blir det curlingfinalen mellom Norge og Canada som avgjør.

6 kommentarer :

  1. Mon tro om ydmyke nordmenn er med på å bira til at artikkelen i Wall Street Journal er en av de mest leste (vi liker jo å lese om at andre synes noe om oss).

    SvarSlett
  2. Som en tysk kamerat har påpekt til meg, så er det egentlig "Tyskland" som har flest gull historisk sett. Hvis du går litt lenger ned på listen ( http://www.vancouver2010.com/olympic-medals/historical-medals/index_cf-Jc.html?cat6=&cat1=&q=hm )
    så ser du at Germany er listet som 4 forskjellige land(før/etter muren), selv om det egentlig er samme området/folket.

    SvarSlett
  3. Du har selvsagt helt rett i det Aslan. Spesielt imponerende er jo Øst-Tysklands 39 gull i perioden 1968 til 1988. I samme periode tok Vest Tyskland bare 11 OL gull. Ikke mye pent man kan si om gamle DDR, men OL gull fikk de til.

    SvarSlett
  4. Tyskland før i tida = dop. Så da er det vel like greit at de ikke står oppført som 1 land.

    SvarSlett
  5. Den amerikanske dekningen av OL+Norge nådde sitt desiderte høydepunkt idag, 2. mars... http://www.nytimes.com/2010/03/02/opinion/02brooks.html.

    Artikkelen fortjener påskjønnelse fra Ambassaden i Washington... allerede 301 kommentarer... mange rundt om med klump i halsen... listen for ettertiden blir lagt ekstremt høyt.

    SvarSlett
  6. Erik: Takk for tips. Utrolig hva 9 OL gull har gitt av oppmerksomhet. Og en ganske interessant analyse fra Brooks av det myke og det harde i Norge. Brooks er jo NY Times eneste virkelige konservative. Så den debatten han har utløst om hva Norge egentlig er - sett med amerikanske øyne - er jo ganske interessant.

    SvarSlett