fredag 26. februar 2010

Norge og de andre stormaktene i Vancouver

Fordi medaljetabeller blir lest med en enorm interesse i USA i disse dager, ligger de der mer eller mindre permanent på hjemmesiden til for eksempel Wall Street Journal og New York Times.

Det er også generelt mye omtale av OL i Vancouver i amerikanske medier nå. Det at USA gjør det så godt øker interessen. Akkurat nå har for eksempel USA Today noe så eksotisk som et hovedoppslag om amerikansk dobbeltseier i kombinert. All denne interessen for OL og vintersport fører også til at også Norge blir veldig synlig. Både norske utøvere og det at Norge er på medaljelisten sammen med store land som USA, Tyskland og Canada. Og langt foran Russland, Kina og Japan.

Og ser man historisk på vinterlekene har ingen vunnet like mange gull eller like mange medaljer totalt som Norge. Wall Street Journal konstaterer dette med en viss forundring, og har skrevet om "The Mystery of Norway":

"Norway has won more Winter Games medals than any other nation. Last week it became the first country to win 100 Olympic gold medals, and Tuesday it hit the 300-medal milestone (the U.S. is second on the all-time list with dozens fewer.) What makes its performance hard to fathom, however, is that Norway has only 4.7 million people to choose from. It's as if the American team finished third in Vancouver after limiting the athlete pool to people living in metropolitan Detroit."

Artikkelen er blant de mest leste i nettutgaven til Wall Street Journal og har noen gode poenger, selv om den jo overdriver hvor spredt befolket Norge egentlig er i forhold til Sverige og hvordan dette bidrar til å skaffe Norge så mange medaljer. Men det er meget god reklame for Norge når vi synes på listen over land som kjemper med USA, Tyskland og Canada om å vinne flest gull i OL.

Wall Street Journal spekulerer også om hvilken land som vil vinne denne gullkampen og holder Canada som sin favoritt. De siste dagene er fulle av canadiske favorittøvelser på is, som ishockey, lagtempo på skøyter og curling. Kanskje blir det curlingfinalen mellom Norge og Canada som avgjør.