fredag 17. juli 2009

Lang musikkk til lange feriedager (6)


I jakten på en lange musikken som holder minst en hel dag på badestranden, må man vel minne om at bandet må ha holdt på en stund for å ha nok sanger. Og i tillegg ha gitt ut et "box-set" som finnes digitalt.

Et band som har gjort dette til gangs er ABBA, som i anledning av at Mamma Mia-feberen ruller over verden har gitt ut alle sine åtte album i en boks (og for dem som måtte ha glemt det er albumene: Ring Ring, Waterloo, ABBA, Arrival, The Album, Voulez-Vous, Super Trouper og The Visitors). Samlingen heter Abba - The Albums den inneholder 99 sanger og er til salgs på iTunes for 299 kroner.

Et godt kjøp med andre ord. Nå må det vel innrømmes at det har tatt undertegnede litt tid å høre på Abba igjen. Etter å ha vært stor fan i 10-12 årsalderen av SOS, Fernando og Dancing Queen, og eid i hvert fall de fire første albumene på vinyl, ble det plutselig veldig viktig å ikke like ABBA sånn omtrent da punken kom fra -77 og post-punken (Joy Division, The Cure, Echo and the Bunnymen, Bauhaus osv) kom rett etter. CD-samlingen fikk aldri innslag av ABBA. Så det har vært lenge siden, og den siste halvdelen av ABBAs utgivelser kjenner jeg også mye dårligere. Jeg er midt i målgruppen for en slik totalpakke med andre ord.

Og denne samlingen leverer naturligvis akkurat hva den lover. Her er alt med, fra begynnelsen til slutten. Alle låtene man husker og alle de andre også. ABBA laget så mye bra musikk utenom de mest kjente låtene at man kan finne og gjenfinne mye bra her. Selv synes jeg vel Voulez-Vous (ABBA goes disco) er et svakt album, men at de andre holder et høyt nivå omtrent hele veien.

En viktig ting til: Det er en niende CD her i tillegg til de åtte album CDene. Den inneholder 17 sanger, blant annet de singlene og noen av b-sidene som ikke var med på albumene, samt svenske versjoner av Ring Ring og Waterloo til svensk Melodi Grand Prix. Så skal man ha en komplett ABBA-samling som også inneholder Fernando (listetopp i 13 land i 1976), Summernight City og Gimmie! Gimmie! Gimmie (A Man After Midnight), er dette akkurat det man trenger.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar