onsdag 15. juli 2009

Lang musikkk til lange feriedager (5)

Jakten på musikk som passer godt på en iPod og er lang nok til å vare minst en hel dag på badestranden fortsetter. Turen har kommet til Johnny Cash og Cash Unearthed. Totalt 79 sanger til 209 kroner på iTunes.

Så kan man jo spørre: Har ikke alt Johnny Cash har spilt inn blitt ugitt igjen og igjen på masse samlealbum? Vel, ikke helt. For dette er ikke et samlealbum. I sin fysiske versjon er den er en boks som består av fem CDer der fire av disse inneholder materiale som ikke tidligere var blitt utgitt da den kom i 2003 (en av disse fire CDene ble riktignok gitt ut separat som "My Mother's Hymn Book"). Bare den femte CDen er en "best of", men da avgrenset til høydepunkter fra fire American Recordings- CDer helt på slutten av karrieren.

Og grovt sett kan Cash Unearthed deles i tre deler: De tre første CDene er materiale som ble spilt inn sammen med de fem American Recordings-albumene på 90-tallet, men av ulike grunner ikke brukt der. Noe er naturlig nok svakere ting enn det som havnet på albumene, men det er massevis av bra sanger, og noen helt i toppklassen. For eksempel Cash-versjoner av Neil Youngs Pochahontas og Heart of Gold, Like a Soldier i duett med Willy Nelson, Cat Stevens Father and Son og Leonard Cohens Bird on a Wire. Andre høydepunkter er As Long as the Grass Shall Grow, The Devils Right Hand, You Are My Sunshine og ikke minst You'll Never Walk Alone. Men det aller største høydepunktet etter min mening er Bob Marleys Redemption Song med Joe Strummer og Johnny Cash i duett.

Del to, den fjerde CDen er som nevnt My Mother's Hymn Book, og er som tittelen sier et album med salmer, sanger som I Shall Not Be Moved, Where the Soul Of Man Never Dies og I'm Bound for the Promised Land. Sanger som passer overraskende bra sammen med resten av samlingen.

Siste av de fem CDene i samlingen er ganske enkelt et slags "best of" album med det beste fra de fire første av de fem American-albumene, i den grad man kan plukke ut noe slikt. Her er blant annet Solitary Man, The Man Comes Around og We'll Meet Again. Og her er Johnny Cash tolkninger av Nick Caves Mercy Seat, U2s One, og Nine Inch Nails Hurt. Bedre enn dette blir det ikke.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar