mandag 27. juli 2009

Lyd, bilder, data og dingser - i 1979

Gizmondo - The Gadget Blog, bloggen for alt som har med kule dingser å gjøre, har i sommer hatt en markering av at det er 30 år siden 1979. Og tatt fram noen eksempler på hvordan de få dingsene vi omga oss var store, dyre og annerledes i 1979.

Da vi spilte vi for eksempel Space Invaders (i spillehaller) og litt mer primitive spill på en Atari 2600 (hjemme). Dingser var mye dyrere i 1979. Og mye større enn i dag. Magnavox lanserte den nye laserdiscspilleren sin som spilte en slags digitale DVD-lignende plater på størrelse med LP-plater. Og Sony lanserte sin Walkman, en langt viktigere dings skulle det vise seg. Piratkopiering av filmer (til VHS) var faktisk også stor butikk i 1979. Og så tar Gizmondo for seg det eksistensielle spørsmålet: hvordan fikk man egentlig tak i porno før internett?

Noe som ikke var større i 1979 var it-pionerer som Bill Gates, Steve Jobs, Michael Dell og Steve Wozniak. De var vanlige folk, eller "when tech gods were mortal men", som Gizmondo skriver. Bill Gates ble i forrige uke så inspirert av disse artiklene at han har skrevet et eget innlegg til Gizmondo om hvordan han husker 1979, året da Microsoft med sine 13 ansatte flyttet fra New Mexico tilbake til Seattle. Ja, det er den virkelige Bill Gates.

I tillegg til Sony Walkman er det kanskje en musikkvideo som blir stående som det viktigste symbolet på forandringene som hadde startet. I 1979 ga The Buggles ut singelen "Video Killed the Radio Star", en musikkvideo som symbolsk nok var den aller første i historien som ble vist på MTV da MTV startet sine sendinger i USA 1. august 1981. I Norge hadde vi fortsatt bare NRK. Snakker man om dette til sine tenåringsbarn i dag får man litt problemer med å dem til å begripe hva seg egentlig er snakk om. Video drepte radio? ?

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar