torsdag 9. juli 2009

Lang musikkk til lange feriedager (3)

Jakten på den lange sommermusikken som holder minst en hel dag på badestranden fortsetter. I dag er turen kommet til The Smashing Pumpkins, og et helt gigantisk album som heter Rarities and B-Sides. Et samling som for øvrig bare er utgitt digitalt på iTunes og ikke kan kjøpes i butikken.

Her snakker vi store saker, 114 sanger, der den lengste er på hele 23 minutter. Dessverre er noe av det mest gigatiske her prisen, som er kr 999,- på iTunes. Alt for dyrt og sannsynligvis en feilprising. Jeg kjøpte den på iTunes for et år siden og da tror jeg den kostet rundt 120 kroner, sikkert feilpriset for lavt da. Men tusen kroner er for dyrt (The Clash on Broadway med 64 av de mest kjente låtene til the Clash, som jeg kommer tilbake til senere, koster til sammenligning bare 139 kroner og Pogues-boksen med 110 sanger jeg skrev om i går koster 319 kroner).

Men når det er sagt er dette en perfekt samling til en lang sommerdag, i hvert fall hvis man har hørt en del Smashing Pumpkins fra før. De som trenger en innføring for nybegynnere bør heller kjøpe Greatest Hits, med 18 låter (som kan være krevende nok hvis man ikke har hørt disse 90-tall rockerne fra Chicago før, og må venne seg til Billy Corgans store ego). For Rarities and B-Sides har mye fyllmasse i form av rare b-sider og dårlige liveinnspillinger Men også nok topp materiale til at det forsvarer tidsbruken på en dag man har litt god tid.

Det spesielle med Rarities and B-Sides er at den både inneholder alle de mest kjente låtene bandet har gitt ut som singler, men også alle mulige b-sideversjoner, EPer og i tillegg en del låter som har vært gitt ut på samlealbum, men ikke på Smashing Pumpkins egne album. Det betyr at man i et og samme album får bandets mest kjente låter som Disarm, Today, The Bullet With Butterfly Wings, Tonight, Tonight og Thirty-three, men også en hel rekke versjoner og coverlåter som ikke finnes andre steder og som er verdt å med seg.

Noen gode eksempler på det siste er en meget god coverversjon av Thin Lizzy låten "Dancing in the Moonlight", og morsomme versjoner av Blondies "Dreaming" og The Cures "A Night Like This". Her er også flere gode låter som ikke er utgitt på album før, som "Saturnine" og "Soot and Stars", og en flott julesang som heter "Christmastime". Og ikke minst finner man Batman & Robin-sangen "The End is the Beginning Is the End" og dens litt mørkere "tvillingversjon" "Beginning Is the End Is the Beginning". Sistnevnte låt fikk førøvrig et lite comeback i fjor da den ble brukt som musikk til filmtraileren til "Watchmen". Mye sært. Mye bra. Men dessverre er prisen for høy.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar