tirsdag 21. juli 2009

Lang musikk til lange feriedager (7)

Lange sommerdager på badestranden med en iPod krever som tidligere nevnt musikk av høy kvalitet, og med en viss varighet. Og den må være utgitt digitalt i en større pakke. Da er det godt vi har David Bowie. The Platinum Collection er i sin fysiske versjon en boks med 3 CDer og 57 sanger.iTunes koster den 159 kroner. En slags "best of" samling som holder i massevis hvis det er det man er ute etter.

Nå kan man jo sikkert diskutere om en sjangermessig kamelon som David Bowie egner seg så godt for slike samleutgivelser. Det kan lett bli springende. Det hjelper litt at denne samlingen er delt inn i tre adskilte deler. Første CD (i den fysiske versjonen) dekker perioden 1968-1974, med andre ord starten, Hunky Dory, de to Ziggy Stardust-albumene og deler av Diamond Dogs. 20 låter blir jo fryktelig lite plass, men de aller mest kjente låtene er i hvert fall med, pluss et par overraskelser.

Andre CD dekker 1974-79, det vil si resten av Diamond Dogs, Young Americans, Station to Station og de tre Berlin-albumene (Low, Heroes og Lodger). Her blir det naturligvis veldig springende sjangermessig, for forskjellen på Bowies amerikanske periode og hans Berlin-periode er enorm. Og det er vanskelig å yte Berlin-periodens tre album full rettferdighet gjennom noen få låter. Men også her fungerer utvalget av sanger på sett og vis, selv om det for dedikerte tilhengere ikke kan være noen erstatning for å også ha for eksempel Berlin-albumene i samlingen.

Siste CD dekker 1980-87, inkludert Scary Monsters, men også starten på den svakere perioden etterpå som startet med den kommersielle megasuksessen Let's Dance. Det er jo et av musikkhistoriens paradokser at Bowie etter å ha vært selve forbildet for det tidlige 80-tallets post-punk og indie-musikk, selv hoppet av og ble en slags "New romantic" (Fashion) og listepopfavoritt (China Girl).

Men alt i alt er det en bra samling av de mest kjente albumlåtene. Og det som løfter denne samlingen ytterligere er at det er mange litt glemte perler her, ting som ikke finnes på noen av de ordinære albumene og som det kan være greit å ha samlet på denne måten. Da tenker jeg på sanger som Velvet Godmine, All the Young Dudes, Rolling Stones Let's Spend the Night Together, Wild is the Wind, When the Wind Blows (fra filmen med samme navn) Absolute Beginners (fra filmen med samme navn), Cat People (fra filmen med samme navn) og Under Pressure (med Queen).

Man får med andre ord både en grei "best of"-samling fra Bowie, men i tillegg en meget interessant samling ikke-album sanger det er litt vanskeligere å få tak i. Godt kjøp med andre ord.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar