onsdag 8. juli 2009

Lang musikkk til lange feriedager (2)

Jakten på den lange sommermusikk som holder en hel dag på stranden fortsetter. Del 1 handlet om en herlig kostnadseffektiv måte å få en innføring i The Ramones. I dag handler det om litt mer krevende saker enn en greatest hits-samling.

Boksen (som i den fysiske verden består av fem CDer) har hele 110 låter og heter "Just Look Them Straight in the Eye and Say... Poguemahone." Det er med andre ord et gigantisk samlealbum med de irske urokråkene The Pogues som på iTunes koster 319 kroner.

Hva skal man så si om dette? Det viktigste å si er vel at dette ikke er et samlealbum for nykommere som vil ha hitlåtene. Dette er ikke et innføringsalbum. Til det formålet finnes det flere gode samlealbum, men mitt tips vil nok likevel være å kjøpe de to ordinære albumene "Rum, Sodomy and the Lash" (1985) og "If I Should Fall from Grace with God" (1988), da får man hørt både "Dirty Old Town", "Fairytale of New York" og mye annet av det beste dette irske bandet laget.

Just Look Them Straight... (her kan man høre klipp) er en salig blanding av låter som er dårligere enn dem som fikk plass på de beste albumene, men også coverlåter og live-låter som er helt på høyde med det beste bandet har gjort. Og deler av dette materialet er det virkelig verdt å bruke en del tid på. Og i og med at The Pogues største problem alltid var å holde vokalisten Shane MacGowan edru, er det forbausende hvor lite rørete helheten her er.

Materialet er så enormt her at det er vanskelig å plukke noen få høydepunkter. Her er tre ulike demoversjoner av Fairytale of New York og en dubversjon av Young Ned on the Hill og liveversjon av Dirty Old Town. Det er selvsagt masse tradisjonell irsk musikk i klassisk Pogues-drakt, for eksempel Danny Boy fra John Peel Show på BBC. Og her er London Calling med Joe Strummer på vokal, her er to versjoner av Maggie May i duett med Rod Stewart (både studio og live) og Johnny Come Lately med Steve Earle på vokal.

Vi får høre Ennio Morricones "The Good, the Bad and the Ugly", i en versjon fra filmen "Straight to Hell". I denne samlingen er også alle The Pogues bidrag til soundtracket til filmen "Sid and Nancy". Og ikke minst er det med noen flotte låter sammen med Kirsty MacColl.

-------
Og her er lenke til alle tidligere og alle fremtidige bidrag (etter hvert som de kommer) i spalten Lang musikk til lange feriedager.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar