Jeg blir glad når jeg ser at noen etablerer tankesmier, enten de er til venstre, til høyre eller i midten. Det beriker det politiske ordskiftet og bidrar til en mer prinsipiell og ideologisk debatt. Og at noen på venstresiden tar mål av seg til å tydeliggjøre hva slags økonomisk og politisk system man egentlig er for, er veldig bra. Men der Civita lykkes med mye av sitt langsiktige politisk grunnmursarbeid på borgerlig side, tror jeg Manifest vil få problemer av to grunner der de selv bare er skyld i den ene. De to grunnene har jeg skrevet om her.
mandag 13. juli 2009
Kampen om tankene - Civita og Manifest
I min månedlige spalte i Dagsavisen har jeg skrevet om tankesmier. Anledningen er at Manifest Analyse ble lansert for et par uker siden og skal tenke den slags prinsipielle og ideologiske tanker partiene ikke kan tenke, fordi partier må være mer kortsiktige og taktiske.
Abonner på:
Legg inn kommentarer
(
Atom
)
He-he, hvis Civitas mål er å samle den borgerlige side, og du for alvor mener de har lykkes med dette, vil jeg si du legger lista for suksess så lavt at Manifest nærmest kan krype over ;))
SvarSlettNei, Synve, da leser du meg nok feil. Jeg ser ikke mange tegn til borgerlig samarbeid mellom partiledere eller andre sentrale tillitsvalgte i partiene. Men dette er ikke en del av Civitas målggruppe eller målsetting slik jeg leser dem. De jobber langt mer langsiktig og med andre og yngre målgrupper. Verden går jo videre selv om det er et stortingsvvalg til høsten.
SvarSlettAkkurat her har vel Manifest en lignende strategi på papiret.De jobber ikke med partienes fremste talsmenn, men med ungdomspolitikere og tillitsvalgte i fagbevegelsen. Og målsettingen er langsiktig.
For å være litt mer alvorlig da:
SvarSlettJeg vet ikke veldig mye om Civitas, men jeg har en følelse av at i den grad de bidrar til å øke samarbeidstanken blandt de borgerlige går det først og fremst i triumviratet H-Frp-V, mens Krf mer blir en gjøkunge som utelates.
Det hadde vært interessant om du eller noen andre kunne fortelle meg hvilke/n Krf´er(e) som er tilknyttet Civitas.
Jeg vet at Civitas leder Kristin C har frontet noen verdikonservative synspunkter inne bioteknologi som sikkert kan tiltale Krf, men når hennes mann/samboer(?) Michael T i Høyres nominasjonsprosess i Oslo stiller som motkandidat og vinner over Inge Lønning gjør det vondt for mange Krf´ere (inkl. KrfU´ere) som har opplevd Lønning som deres næreste allierte i Høyre.
Mitt generelle inntrykk er også at KrU og Fpu er som natt og dag, og ikke det minste nærmere hverandre enn moderpartiene.
KrfU blogger Sondre Olsen har f.eks som slagord "større drømmer enn billigere sprit" hvilket jeg oppfatter som et tydelig stikk til Frp - og en annen KrfU blogger og stortingskandidat Filip Rygg har rusbekjempelse som sin hjertesak.
Under Krf´s landsmøte var hjertesaken til KrfU å få gjennom at 3-4% av BNP skal gå til Uhjelp, ikke akkurat en invitt til Frp...
Fpu på sin side var den drivende kraft bak dødshjelps-vedtaket på Frps landsmøte - et vedtak som fikk både KrfU og resten av Krf til å gå totalt bananas.
Så om Civitas arbeider aktivt blandt KrfU´ere og FpU´ere for å føre dem nærmere sammen, hadde det vært interessant å få høre noe mer konkret på hvilken måte de arbeider.
Takker for Synve sin twitter-utfordring.
SvarSlettJeg har hatt en del med Civita å gjøre, som deltaker på forskjellige arrangementer. Dette er frokostmøter, samt en deltakese på henholdsvis Oscarsborg- og Fleslandsseminar.
Jeg mener at Civita favner bredt, og det må gjøre. Høyresiden er bredere sammensatt enn venstresiden, og det er vanskeligere å bygge broer her. Liberalister, konservative, såkalte liberalkonservative, kristenkonservative, m.flr. hører til på høyresiden. På venstresiden finner en grader av sosialisme, noe som er ulikt høyresiden.
Med bakgrunn i disse utfordringene har Civita klart å om ikke annet skape en møteplass. Bare dette er en terskel som er positiv og nødvendig.
Civita appellerer også til en del i KrF og KrFU. Problemet for mange av oss er jo når fokus på friheten til enkeltmennesket står som viktigste verdi, slik det kan se ut til for flere i tenketanken.
SvarSlettKanskje det trengs en egen samling for kristendemokrater og sentrumskonservative. Dessverre tror jeg det er for lite miljø foreløpig til noe slikt.
Det er helt riktig som Synve påpeker at det er et hav av forskjell på FpU og KrFU. Likevel vil jeg berømme FpU for å tørre å tenke litt mer prinsipielt enn deres moderparti. Frp kvittet seg med de mer prinsipielle liberalistene, men jeg tror vi vil få se flere i årene som kommer.
Hvis du lurer, Synve, så er det faktisk KrFUere i Civita-miljøet. Det synes jeg er fint. Vi trenger innspill fra den kanten også.
takk til Synve for twitter oppfordring, dette med Civita har lenge vært noe jeg har ment mye om, uten å si så mye om det :)
SvarSlettDelvis fordi jeg ikke har deltatt på Civita arrangement(og har sånn sett for lite kjennskap til organisasjonen) og delvis fordi jeg er skeptisk til ideen og arbeidet for den brede borgerlige samling.
Jeg tror nok Sondre oppsumerer greit hva som er ståa, flere KrFUere deltar aktivt på møtene til Civita, men jeg tror ikke det er mange fra oss i vest som gjør det.
Etter min mening er mange for opptatt av å samle alle til et gigantisk regjeringsprosjekt, fremfor å utrede og utforme gode dokumenter som kan hjelpe aktørene på ikke-sosialistisk side.
I dag er jeg av den oppfatning av at man trenger en egen tankesmie for kristendemokratiet. Og her vet jeg at noen pengesterke aktører snakker sammen. Kanskje det vil skje noe spennende fremover.
Takk for interessante kommentarer.
SvarSlettÅ samle borgerlige ungdomspolitikere til felles møter er vel sikkert noe av det mest effektive man gjøre for å danne en felles borgerlig identitet og bedre muligheten til borgerlig samabeid på sikt, så sånn sett virker kanskje Civita i stillhet etter hensikten på dette området.