tirsdag 28. september 2021

Koronafyrt varehandel mot normalt

Som jeg har vært inne på her på bloggen flere ganger er det slett ikke alle i næringslivet som har tapt på at det har vært pandemi. Dagligvarehandelen, men også enkelte andre innenfor varehandelen har gjort det svært bra.

Nå når vi den siste tiden har avviklet de fleste smitteverntiltakene ser vi også hvordan varehandelens omsetning beveger seg tilbake mot normalen. fortsatt høyt, men mer normalt enn det har vært siden mars 2020. Det er SSBs nye statistikk for detaljhandelen som slår fast at omsetningen har falt for tredje måned på rad. De skriver:

"Nye tall fra varehandelsindeksen viser en betydelig nedgang i det sesongjusterte omsetningsvolumet for detaljhandelen i august, og er den største nedgangen i indeksen siden desember 2020. Pandemien og tilhørende restriksjoner har bidratt til at nordmenn har brukt mindre penger på kjøp av tjenester, og mer på varekonsum. I tillegg har vi handlet mer i Norge grunnet begrensningene på grensehandel og reising.

– Endringene i nordmenns handlemønster har ført til store utslag i de sesongjusterte tallene, og omsetningsvolumet i detaljhandelen ligger fortsatt langt over nivåene som var før pandemien. I takt med at samfunnet nå åpnes helt opp forventer vi at deler av disse endringene reverseres, sier førstekonsulent Marie Skjeldås i SSB."

Det er særlig dagligvarebransjen som har hatt den største oppgangen under pandemien, også som har den største nedgangen nå:

"Det desidert største bidraget til nedgangen i omsetningsvolumet i detaljhandelen i august kom fra dagligvarebutikkene. Dagligvarebransjen hadde en nedgang i sesongjustert omsetningsvolum på 5,8 prosent fra juli til august. Næringen står for rundt 39 prosent av omsetningen i detaljhandelen. Etter at koronapandemien traff Norge i mars 2020 har dagligvarebransjen omsatt på et mye høyere nivå enn før pandemien, med en topp i juli 2020."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar