tirsdag 7. september 2021

1 milliard til store, grønne omstillingsprosjekter

Et av våre nyeste næringsrettede virkemidler om innovasjon og omstilling er "Grønn plattform" som er innrettet slik at en del større grønne omstillingsprosjekter i næringslivet kan få støtte. På samme måte som EU gjør i sin "Green Deal". På Forskningsrådets nettsider kan man lese mer om både Grønn plattform og EUs Green Deal,

Og i likhet med andre næringsrettede virkemidler er det konkurranse om midlene og de beste prosjektene vinner. Til den siste tildelingen i Grønn plattform var det tøff konkurranse. Forskningsrådet skriver:

"Konkurransen om Grønn plattform-milliarden har vært tøff. 44 prosjektsøknader ble sendt inn der det til sammen ble søkt om 4,2 milliarder kroner. Prosjektene er grundig vurdert, både av nasjonale og internasjonale fageksperter. Ytterligere 125 millioner kroner vil bevilges til prosjekter i løpet av høsten."

En fornøyd næringsminister kunne tirsdag kunngjøre at 11 prosjekter har vunnet frem og vil dele en milliard kroner. Her er det mange spennende og viktige problemstillinger det skal jobbes med, som avfallsfrie byggeplasser, lavutslipps verdikjede for havbruk til havs, strømnett for havvind, nullutslipps fiskefartøyer, grønn verdikjede for batterier og helsirkulær verdikjede for treprodukter, for å nevne noen. Forskningsrådet trekker blant annet frem disse prosjektene i sin omtale:

"Blant annet får Aker Solutions med partnere til sammen 111 millioner kroner for å utvikle teknologier, prosesser og tjenester som tilrettelegger for permanent CO2-lagring på den norske kontinentalsokkelen. Prosjektet skal bygges, i storskala (> 100 Mtonn/år) innen 2030 og er nødvendig for å sikre kostnadseffektiv drift.  

Kongsberg-klyngen med partnere får 52 millioner til et prosjekt der ambisjonen er å sikre at Norge tar en posisjon i den globale batteriverdikjeden, samt utvikle ny produksjonskompetanse, nye digitale systemer og ny produksjonsteknologi som har positive ringvirkninger for hele verdikjeden i et livssyklusperspektiv.  

Også Scatec med samarbeidspartnere får 79 millioner kroner til et prosjekt der ambisjonen er å utvikle verdens første hybride sol- og vannkraftverk basert på flytende solkraftteknologi med integrert batterisystem. "

Det blir veldig spennende å følge med på fortsettelsen for alle disse prosjektene. De har vel det felles at de ikke er enkeltstående produktinnovasjoner, men har ambisjoner om å omstille hele verdikjeder og legge forholdene til rette for både nye teknologier, nye logistikkjeder og nye forretningsmodeller. Ganske komplekst rett og slett. Men der gevinsten både for næringslivet og samfunnet er svært høy om man lykkes.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar