mandag 20. september 2021

Naturgasspriser til himmels

Energipriser er på dagsorden igjen, og ikke bare i Norge. Faktisk er det i øyeblikket prisene forbrukerne må betale for naturgass som har hatt den kraftigste veksten i år. Det merkes mest i de landene der naturgass utgjør den største delen av av energiforsyningen til husholdninger og industri. som Storbritannia, Nederland og Italia.

Hva er så årsaken til at gassprisen spretter i været i både Europa og Asia akkurat nå? Er det økt etterspørsel eller er det problemer på tilbudssiden? Det er tema i The Economists artikkel "What is behind rocketing natural-gas prices?", der de svarer at dette både handler om tilbud og etterspørsel. Og også en kombinasjon av noen strukturelle og langsiktige utfordringer og noen kortsiktige og mer tilfeldige forhold. The Economist skriver:

"Even before the recent price surge, gas was in short supply. A prolonged northern-hemisphere winter meant that European countries ran down reserves, leaving their stocks 25% below the historic average (chart 1, right panel). Disruptions of imports piped from Russia and Norway, which supply nearly half of Europe’s gas, made inventories hard to replenish. The flow from Norway was limited because of work on improving the country’s infrastructure; a fire at a processing plant in Siberia and the need to refill their own tanks after a brutal winter throttled Russian output. A lack of alternatives exacerbated the squeeze on supply. Rising demand for liquefied natural gas in Asia, as economies there have recovered from the covid-19 slowdown, has driven up prices. Meanwhile wind turbines, which generate about 10% of Europe’s power, slowed during an unusually still summer."

The Economist minner oss også på et par viktige ting som er viktige også i en norsk energi og klimadebatt. Den ene er at elektrisitetsmarkedet og gassmarkedet i Europa henger sammen. Fordi næringsliv og forbrukere bytter mellom gass og elektrisitet når prisene endrer seg, men også fordi naturgass brukes til å produsere en stor del av elektrisiteten i Europa. God og stabil gassforsyning til Europa er derfor viktig for at forbrukerne skal ha lave energipriser, også i Norge. 

Det andre er at det også er en sammenheng mellom gasskraft og kullkraft. Dyrere gass betyr økt forbruk av langt mer forurensende kull. Så minner the Economist om at det er lagt inn noen bremser på overgangen til kull, i form av økt kullbehov i Kina og høyere karbonpriser i Europa, men der et mer varig underskudd på naturgass nødvendigvis vil øke forbruket og investeringene i mer kullkraft igjen. Noe som ikke vil være gode nyheter for Europas klimaambisjoner.

2 kommentarer :

  1. Du glemte noe. Atomkraftverk i Tyskland stenges ned pga det "grønne skiftet".

    SvarSlett
  2. Det er helt klart også en faktor, i hvert fall for den lange energiprisen. Men ikke nevnt spesielt i The Economists artikkel. Kanskje fordi beslutningen om å avvikte kjernekraft i Tyskland ble tatt for mange år siden og derfor ikke burde gi uforutsette prishopp på naturgass nå.

    SvarSlett