mandag 27. september 2021

Influensa og covid-19

Høsten 2020 var mange eksperter bekymret for at kombinasjonen av ny smittebølge med covid-19-pandemi og en kraftig vinterinfluensa av den årlige sorten, ville kunne sende antall alvorlig syke og døde til himmels. Men som vi vet nå skjedde ikke dette i 2020. Det ble ikke noen influensaepidemi i det hele tatt forrige vinter. 

Årsaken til denne "vinteren uten influensa" på den nordlige halvkulen i 2020-21 var alle smitteverntiltakene som hindret viruset i å spre seg i i befolkningen. Denne doble gevinsten av smitteverntiltakene, i stedet for dobbelt smitte, er beskrevet av The Economist i artikkelen "Measures to prevent the spread of covid-19 have also fended off flu". 

Denne gode nyheten har dessverre også en mulig negativ bieffekt. Det at vi unngikk en slik dobbelt runde med både covid-19 og influensa forrige vinter, kan ha bidratt til en mer problematisk influensa denne vinteren. Det er, veldig forenklet, to grunner til det: vaksineutvikling og immunforsvar. Når det gjelder nye vaksiner mot influensa er problemet lang utviklingstid og relativt lav treffsikkerhet i forsøket på å stanse noe man i forkant ikke vet nøyaktig hva er. Mye av den kunnskapen man har kommer fra influensaen sesongen før, som denne gangen ikke ble noe av, The Economist skriver:

"This happy result has a troubling corollary. Vaccines for influenza are generally less effective than those for covid-19; they prevent about 70% of detectable infections in healthy adults and about 50% in the elderly. How well a vaccine works is a function of how well its components match the viral strains that a person actually encounters. When they are poorly matched, vaccines are less effective at preventing both infection and severe disease, resulting in worse epidemics. Given the paucity of information available about which strains of flu are circulating, the Academy of Medical Sciences (ams) in Britain reckons the likelihood of mismatches is higher this year."

Den andre årsaken til at influensaen kan bli hardere er immunforsvar. Det handler ganske enkelt om at det naturlige immunforsvaret mange normalt bygger opp når de får influensa i en normal sesong ikke skjedde forrige vinter. Det kan bety at flere blir syke, og det kan også bety at flere enn normalt vil smitte andre. Akkurat nå vet vi vel så veldig mye om hvordan dette blir, og pandemitiden har lært oss at det kan komme overraskelser. Men det kan uansett være lurt å både vaksinere seg og å opprettholde noen av de rutinene som gjorde at det ikke ble noen influensa forrige vinter, som god håndhygiene.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar