onsdag 22. september 2021

Færre bekymringsmeldinger til barnevernet

I 2020 fikk barnevernstjenesten i Norge inn 56 800 bekymringsmeldinger om 49 700 barn. Det er 1 450 færre barn enn året før. Dette i følge SSBs statistikk over bekymringsmeldinger

Det kan jo umiddelbart høres ut som en god nyhet at det er kommet færre bekymringsmeldinger, men er det sannsynligvis ikke. Noen ganger er jo slik at det aller mest interessante med en statistikk ikke er hva tallene forteller om det de egentlig skal måle, men om de bidrar til å avdekke bakenforliggende forklaringer på hvorfor tallene utvikler seg slik de gjør.

Noen statistikker er enkle å forstå og man ser umiddelbart om det er en god eller dårlig utvikling. Når antall døde i trafikkulykker går ned er det bra, når det går opp er det dårlig. og vi vet at tallene stemmer. Når antall elever som faller fra i videregående skole går ned er det bra, når det går opp er det dårlig. Og selv om det kan være flere årsaker og litt sammensatte forklaringer, noen har for eksempel fått seg jobb, eller tatt en pause og kommer tilbake, så er det likevel lett å se om hovedtrendene er positive eller negative.

Slik er det ikke alltid når man måler ting som bekymringsmeldinger eller antall innrapporteringer av hendelser eller situasjoner der det ikke finnes noen fullstendig oversikt og det opplagt er mørketall. I slike situasjoner kan det være slik at færre meldinger om problemer ikke betyr at det er færre problemer, men at færre problemer blir oppdaget. 

Og slik er det nok en stor mulighet for at det er med bekymringsmeldinger til barnevernet i koronatiden. Forhold det er grunn til å være bekymret over blir i mindre grad oppdaget og meldt fra om. I SSBs statistikk ser vi at det særlig er bekymringsmeldinger til barnevernet fra skoler, barnehager og helsestasjoner som har falt. SSB skriver:

"Det er nokre endringar i kven som melder når vi samanliknar 2020 med året før. Det er færre meldingar frå skole, helsestasjon/skolehelsetenesta og NAV. Medan det er ein auke i meldingar frå «andre privatpersonar», barnevernsvakt og politi. Dette fortel noko om kvar barn oppheldt seg i 2020 – mindre på skolen og meir i heimemiljøet."

Hvor mange meldinger og hvor mange barn er det egentlig snakk om i forhold til folketallet? I følge SSB er det snakk om litt over 50 bekymringsmeldinger pr 1000 barn. Det blir iverksatt undersøkelser på grunnlag av rundt 80 prosent av disse meldingene.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar