onsdag 23. juni 2021

1 million bor alene

Selv om det gjennomsnittlige husholdningsstørrelsen i Norge er på 2,13 personer, er vi mer mangfoldige og mindre gjennomsnittlige enn før. Befolkningen er i endring og det ser vi også i statistikken når vi graver litt dypere.

Norges befolkning er i ferd med å bli eldre, samtidig som det fødes færre barn. Det slår også ut i SSBs statistikk over familier og husholdninger. Av Norges 2 512 300 husholdninger er det i dag barn i 25 prosent av dem, mens det i 2005 var barn i 30 prosent av husholdningene.

Samtidig er det slik at flere bor alene. I 2021 er det for første gang slik at over en million personer er alene i husholdningen. Så vil man tenke at flere eldre i Norge også betyr flere enslige, og det er en del av forklaringen. Det er 10 000 flere eldre som bor alene i 2021 enn det var året før, ikke fordi det er mer vanlig at eldre bor alene, men fordi det er flere eldre. Men dette er ikke hovedforklaringen på at flere bor alene. Den er at det er blitt mer vanlig for unge personer å bo alene. SSB skriver:

"Andelen aleneboende har økt mest i aldersgruppen 16-29 år de siste årene, hvor 22,4 prosent bor alene. Det er en økning på nesten 3 prosentpoeng i løpet av de siste syv årene. – En årsak til denne trenden kan være at flere venter lenger med å etablere seg i parforhold, sier Espen Andersen i SSB."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar