Da er gruppespillet i det ett år forsinkede EM i fotball slutt og 24 lag er blitt til 16. Ingen av de store favorittene er ute, selv om det så litt skummelt ut en stund for både Tyskland og Portugal i siste runde i gruppespillet i "dødens gruppe" med Frankrike.
Heretter er formatet helt annerledes. Det er "vinn eller forsvinn" i hver eneste kamp, med ekstraomganger og straffekonkurranse når det kreves. Og veien til finale for lagene ser man i skjemaet til venstre. Det gjelder ut mesterskapet, uten nye trekninger av kamper. De på venstre side av trekningen kan ikke møte noen fra høyre side før i en eventuell finale.
De fire øverst til venstre kan ikke møte noen av de fire nederst venstre (og på samme måte på høyre side) før i en eventuell semifinale. Jeg liker nettopp denne måten å tenke fire grupper av fire lag som kjemper der en fra hver gruppe kjemper om en plass i semifinalene. (jeg beskrev dette på bloggen på samme måte under VM i 2018 og under forrige EM i 2016). I begge tilfeller kom det noen store overraskelser. Hvem ville gjettet at Russland ville slå ut Spania i VM eller at Island ville slå ut England i EM? Men slik er fotballen. Oppsettet er definitivt ingen fasit, men det gir litt oversikt over hvor vanskelig vei de ulike lagene har.
Øverst til venstre i årets skjema finner vi de første fire lagene som kjemper om en semifinaleplass: Italia, Østerrike. Belgia og Portugal. En knallsterk gjeng der det eneste som er lett å tippe er at Østerrike ikke kommer til semifinale. De andre tre er mulige vinnere av EM, men alle tre har variert i prestasjonene.
Semifinalemotstander blir et lag fra gruppen nederst til venstre: Frankrike, Sveits, Kroatia og Spania. Her er det mest opplagte tipset at Sveits ikke kommer så mye lenger. Det tre andre har alle vært i finaler det siste tiåret. Kroatia kanskje ikke er like gode som i VM for tre år siden der de kom til finalen.
Den høyre halvdelen av tabellen kan virke som en lettere vei til finalen, men helt lett er det naturligvis ikke her heller. Aller lettest virker øvre høyre hjørne med Wales, Danmark, Nederland og Tsjekkia. Selv om Nederland har noen stolte fotballtradisjoner er det en stund siden de var i finale (VM i 2010). Men de har en ny generasjon på gang og er en sannsynlig semifinalist slik opprettet er blitt.
Nederst til høyre er de fire lagene England, Tyskland, Sverige og Ukraina. Et av fotballens aller mest klassiske oppgjør, England-Tyskland, allerede i åttendelsfinale, og deretter en tilsynelatende lett vei, kanskje helt til finale. Skulle Tyskland slå England er det stor sannsynlighet for et annet klassisk oppgjør i semifinale, Nederland mot Tyskland (VM-finale 1974, semifinale EM 1984).
Skulle Tyskland stå på den ene siden i EM-finalen på Wembley om to uker vil sikkert mange klage over at det er typisk tysk å komme gjennom gruppespillet med et nødskrik og så har flaks, straffekonkurranser og små marginer på sin side, og vinne til slutt. Det minner om noe vi har sett før, men her er det greit å huske at Tyskland i hvert fall var i den vanskeligste gruppen i gruppespillet. Uansett håper jeg det ikke går slik, men at England unngår straffekonkurranse og går videre, helt til finalen. Mer om England-Tyskland og straffekonkurranser snart.
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar