tirsdag 2. februar 2021

Stemmelikhet i Senatet

Som kjent resulterte de to senatsvalgene i Georgia i januar i at to demokrater ble valgt og at det nå er 50 demokrater og 50 republikanere som sitter i senatet de neste to årene. Presidenten er demokrat. Representantenes hus har demokratisk flertall. Man hva skjer når det er stemmelikhet i senatet?

Mange lovgivende forsamlinger i verden løser slike ting ved å ha et ujevnt antall valgte representanter. I Stortinget er det 169. I den svenske Riksdagen er det 349. Folketinget i Danmark har 149. Og skulle det bli stemmelikhet likevel, og det skjer noen ganger, er det vanlig at det er en valgt president i nasjonalforsamlingen som avgjør utfallet med en dobbeltstemme.

Slik er det ikke i USA. Nå er det riktignok slik at mange avstemninger ikke følger partitilhørighet, og at det ikke nødvendigvis blir 50-50 så ofte, men noen ganger vil det skje, slik det også har skjedd i tidligere valgperioder. Og da er grunnlovens regler slik at det er USAs visepresident som trer inn som Senatets leder og avgjør med sin stemme.

På hjemmesidene til US Senate kan man lese om hvor mange tilfeller og i hvilke saker dette har skjedd under alle visepresidentene. opp gjennom historien.. Mike Pence har avgjort 13 saker i senatet de siste fire årene, mange av dem utnevnelser. Det er relativt mange. I Joe Bidens åtte år som visepresident var det ingen slike saker. Mens Dick Cheney (visepresident for Bush i åtte år) måtte avgjøre 8 saker i senatet og Al Gore (visepresident for Bill Clinton) hadde fire slike saker.

Og rundt dette nivået, et sted mellom null og ti saker, har vært visepresidentenes bidrag til å avgjøre saker med stemmelikhet i senatet. For å finne en visepresident som har avgjort like mange saker som Mike Pence må vi helt tilbake til Schuyler Colfax som var visepresident 1869-73. Han måtte avgjøre 18 saker i sine fire år som visepresident. George M. Dallas i 1845-49 avgjorde 19 avstemninger i senatet, mens John C. Calhoun avgjorde 31 avstemninger som visepresident i 1825-32. 

Dette er ikke et eksempel på en utfordring ingen tenkte på i starten av USAs historie, men som har økt etter hvert. Tvert imot. USAs aller første visepresident John Adams, som satt fra 1789 til 1797, måtte avgjøre 29 saker i senatet. Den gang var det ikke 50-50 stemmer, men 26 senatorer totalt og stemmetallet var 13-13 når visepresidenten måtte inn og avgjøre saken.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar