lørdag 20. februar 2021

Konsert på delstatsgrensen i Holland Tunnel

Holland Tunnel går under Hudson River og knytter samme statene New York og New Jersey. Det er en 2,6 kilometer lang biltunnel uten fortau og fotgjengere. Akkurat hvordan The Bleachers Jack Antonoff har kommet ned i tunellen med gitar og lydutstyr vet jeg ikke, men har spiller i hvert fall en liten konsert der delstatsgrensen mellom New York og New Jersey er markert på tunnelveggen. 

Bleachers er bandprosjektet til Jack Antonoff, enda mer kjent for å være produsent og låtskriver for artister som Taylor Swift, Lana del Rey, Lorde, St Vincent og Carly Rae Jepsen, og dessuten gitarist og trommeslager i bandet "Fun". Men her er det Bleachers og sangen "45" i Holland Tunnel:


Holland Tunnel har også en norsk tilknytning. Det store ventilasjonssystemet som ble utviklet til Holland Tunnel, verdens lengste undersjøiske biltunnel da den ble åpnet av president Calvin Coolidge, og brukt i en rekke andre tunnelprosjekter senere, er skapt av en nordmann. Han het Ole Singstad og kom fra Lensvik i dagens Orkland kommune i Trøndelag. 

Han ble født i 1882 som det syvende av ni barn i familien. Han ble utdannet ingeniør i Trondheim, men emigrerte til USA i 1905 og ble amerikansk statsborger. Han ble involvert i en rekke jernbane, vei og broprosjekter verden over, men er mest kjent for arbeidet med New Yorks biltunneler: Holland Tunnel, Lincoln Tunnel, Brooklyn-Battery Tunnel og Queens-Midtown Tunnel.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar