mandag 1. februar 2021

124 000 helt ledige i januar

Rett før helgen kom det nye arbeidsledighetstall fra NAV for januar 2021. Nå har det vært spenning knyttet til ledighetstallene hver eneste måned siden nedstengingen i mars, men nå var det litt ekstra spennende på grunn av innstrammingene i smitteverntiltakene som skjedde tidlig i januar. Hvor mye har det påvirket ledigheten?

NAVs tall viser at det summen av helt ledige, delvis ledige og ledige på tiltak nå er 201 400. Det er 8100 flere enn i desember. Om antall helt arbeidsledige skriver NAV i sin omtale av tallene at:

"124 000 personer var registrert som helt ledige ved utgangen av januar, noe som utgjør 4,4 prosent av arbeidsstyrken. Bruttoledigheten, som er summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, var på 138 800 personer, eller 4,9 prosent av arbeidsstyrken. I tillegg var 62 600 registrert som delvis ledige."

Nå er det vanligvis slik at januar at ledigheten går opp litt i januar på grunn av sesongvariasjoner og fordi en del arbeidskontrakter avsluttes i desember, men det er likevel slik at nye smitteverntiltak har bidratt til ledigheten i januar har økt ut over dette. Det ser vi på økningen i antall ledige som er permiterte. NAV skriver:

"Tall fra NAV viser at 37 500 av de helt ledige er permitterte, mens det samme gjelder for 29 200 av de delvis ledige. De permitterte utgjør til sammen 2,4 prosent av arbeidsstyrken. Antallet permitterte har dermed gått opp med 5 700 siden desember."

Så er det også viktig å gjøre oppmerksom på at disse ledighetstallene som ble offentliggjort før helgen, og går frem til midten av forrige uke, i liten grad har fanget opp de kraftige nedstengningstiltakene som ble iverksatt fra forrige helg i omkring 25 folkerike kommuner på Østlandet. Det er grunn til å tro at det har økt antallet permitterte ganske. Så er det først og fremst smittesituasjonen og om vi klarer å følge smittevernregler og -råd som vil avgjøre om vi snart kan åpne opp igjen og sende ledigheten ned.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar