onsdag 30. desember 2020

Spillkonsollenes opp- og nedturer

 Apropos spill og spillkonsoller, som var tema i forrige innlegg. Her er en fin graf som viser opp- og nedturene til den lengstlevende aktøren i markedet, Nintendo. De var der før både Sony og Microsoft, og har opplevd både PCens og mobiltelefonens stadig sterkere posisjon som spillplattformer, men har med Nintendo Switch fått en sterkere markedsposisjon enn på lenge. Hva er det som har skjedd?

Det er temaet i artikkelen "Switch to Success", som grafikken over er hentet fra, en beskrivelse av 20 års kamp om markedsandeler i både det bærbare og det stasjonære spillkonsollmarkedet. Nintendo har gjerne hatt en kombinasjon at begge deler, Nintendo 64 og Gameboy fra omkring 1990, Gamcube og Gameboy Advance fra omkring 2000, kombinasjonen av de ekstremt vellykkede Nintendo Wii og Nintendo DS fra omkring 2005 og de langt mindre suksessfulle Nintendo Wii U og 3DS fra 2012. Mens 3DS ble en ganske stor suksess med 75 millioner solgte enheter var Wii U en stor skuffelse som ble utkonkurrert av Playstation 4 og Xbox One.

Det kunne sikkert vært mulig å satse ensidig på en håndholdt spillkonsoll i neste generasjon, men der er mobiltelefonene i ferd med å etablere seg som den største plattformen. Hva skal man gjøre da? Nintendo valget, på samme måte som med den innovative Nintendo Wii i sin tid, å redefinere hva en spillkonsoll er,. Blant annet ved å bruke sin nye konsoll som komponent i fysiske byggverk og innretninger. Eller ved å ha en fysisk bilbane i stua hjemme sammen med den digitale bilbanen på skjermen. 

Nintendo Switch har derfor ikke bare handlet om å gjøre mer av det samme (raskere prosessor, bedre grafikk), men å utfordre sjangergrensene med innovasjon og oppfinnsomhet, og har hatt stor suksess med det. 68 millioner enheter er levert så langt. Det er høyt på listen over de mest solgte gjennom tidene, men ikke helt øverst. 

Aller øverst troner legendariske Playstation 2 sammen med  den håndholdte Nintendo DS med omkring 155 millioner enheter hver. Over 100 millioner solgte enheter globalt har også Game Boy/Game Boy Color, Playstation 4 (som fortsatt er i salg), Playstation 1 og Nintendo Wii. 

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar