tirsdag 8. desember 2020

Offentlig forvaltning går med underskudd

Det er mange land i verden der de offentlige utgiftene er større enn de offentlige inntektene. Da må man låne penger og bygger opp en gjeld som må betales tilbake senere. Fremtidige generasjoner må betale for dagens forbruk.

Men slik er det ikke i Norge. Helt siden Norge fikk en stor olje- og gassvirksomhet, med store overskudd og et høyt skattenivå, har norsk offentlig forvaltning gått med overskudd. Vi har penger på bok. Og det er jo også en veldig riktig ting å gjøre når vi i en periode har en ekstraordinær inntekt fra en naturressurs som ikke varer evig.

2020 er imidlertid et spesielt år, også når det gjelder offentlige inntekter og utgifter. Inntektene er mye lavere enn vanlig fordi skattene fra olje og gassvirksomheten ikke kommer inn på samme måte som før. Og offentlig sektors utgifter, blant annet til arbeidsløshetspenger, til kommunene og til ulike kompensasjonsordninger, er langt over vanlig utgiftsnivå. SSB har nettopp presentert oppdaterte tall til og med tredje kvartal, og skriver at:

"I likhet med forrige kvartal går fremdeles offentlig forvaltning med underskudd. Akkumulert for 3. kvartal 2020 er underskuddet på 75 milliarder kroner. Nye kvartalstall for offentlig forvaltnings inntekter og utgifter viser at de akkumulerte inntektene falt med nesten 10 prosent, mens utgiftene økte med en tilsvarende prosent. Dette bidrar sammen til et underskudd, målt ved nettofinansinvesteringene, for offentlig forvaltning."

I tabellen for som viser offentlige inntekter og utgifter i 3. kvartal i år, og sammenligner med 3. kvartal i 2019, kan vi lese at tallene for i år er 1 887 milliarder kroner i inntekter og 1 934 kroner i utgifter, noe som ga et underskudd på 46 milliarder kroner. I samme kvartal i fjor var inntektene 2 043 milliarder, inntektene 1 780 og overskuddet 261 milliarder kroner. En pandemi er med andre ord ikke særlig bra for økonomien, verken den private eller den offentlige.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar