søndag 20. desember 2020

20 år på Fornebu

Huset vårt i 2001

I disse dager er det 20 år siden familien flyttet fra Nedre Stabekk til Fornebu. Det vil si; dengang var det slik at flyplassen og flyplassområdet med hangarer og verksteder var Fornebu, mens bebyggelsen bortenfor flyplassen; ved Rolfstangen, Halden, Langodden og det opprinnelige Snarøya (ja, det var en gang en øy), ble alt sammen kalt Snarøya.

Da vi flyttet hit i desember 2000, en høst som var like klissvåt og mørk som årets, var et to år siden flyplassen var stengt. Og området mellom inngangen til Fornebu ved Lagåsen og Øksenøya og dit vi flyttet, på andre siden av flyplassen, var helt tomt. Ikke noe Telenor, Aker, Equinor, Aker, Fornebu Senter, Scandic, Hundsund skole, svømmehall, Storøya skole eller Nansenpark.

Statoils bensinstasjon på Fornebu
Ny Snarøyvei kom først flere år senere. Vi kjørte den gamle som gikk langs fjorden, der det i dag bare er gang- og sykkelvei.  På bildet til venstre er Cathrine, som fylte 4 år samtidig som vi flyttet, sammen med en venninne fra barnehagen. Vi har kjøpt is på Statoil, som må ha vært en av landets travleste bensinstasjoner da det var flyplass, men etterpå var det ganske stille.  Og bak Statoil-skiltet gikk Snarøyveien, med en fantastisk fjordutsikt.

Det var heller ingen nye boliger. De første kom først et par år etter, i Rolfsbukta, den første nye boligbegyggelsen på Fornebu. Men gradvis har det tomme området blitt til en nytt, stort lokalsamfunn. Eller kanskje flere lokalsamfunn som til sammen utgjør det nye Fornebu. og når vi nå ikke bor rett utenfor grensen til et tomt flyplassområde, men i 3-4 minutters gangavstand til Fornebu Senter og It-Fornebu, og enda nærmere det som blir den nye Fornebu stasjon, endestasjonen på en ny t-bane som åpner i 2027, er det for lengt blitt slik at vi bor på Fornebu. 

Små må jeg også innrømme at jeg bruker Fornebu og Snarøya litt om hverandre fortsatt om stedet vi bor. Snarøya barneskole og Snarøya idrettsforening er rett ved siden av. Postadressen er Snarøya fortsatt, den følger den gamle grensen, men for alt annet er alt av butikker og offentlige og private tjenestilbud er det slik at vi er blitt en del av det nye Fornebu-samfunnet. Så må innrømme at jeg bruker Fornebu og Snarøya litt om hverandre fortsatt, 

Det har vært litt byggearbeider i nærheten også de siste 20 årene. Det blir jo det når man kommer tidlig til et område som skal ha flere tusen nye boliger og arbeidsplasser. Snarøyveien ble lagt om rett utenfor utkjørselen, Rofsbukta og It-Fornebu ble bygget ut. Og Hundsund skole, svømmehall og idrettsanlegg. Da Equinor fikk sitt nye distriktskontor på Østlandet (utvilsomt Norges største distriktskontor), kjørte det lange stålbjelker forbi huset annenhvert minutt i sikkert et år. 

Og nå er vi snart i gang med en lang utbygging av selve sentrumsområdet på Fornebu, der t-banestasjon og verksted gjør at det skal graves en byggegrop like stor som seks fotballbaner rett over veien her. Området der Fornebu stasjon kommer er et stort område, der det blant annet var to store hangarer, som nå skal rives og erstattes av ny bebyggelse. Sikkert både boliger og næring. Vi har flyttet fra et sted der det nesten ikke var noen ting for 20 år siden, til en by, uten å flytte. Det har vært helt strålende, og fortsettelsen blir sikkert minst like bra.

Hvor mange var det her etter at flyplassen stengte? Og hvor mange er kommet til på denne halvøyen bortenfor Teleplan-lokket? Det må jeg komme tilbake til når jeg får studert SSBs befolkningstall på grunnkretsnivå.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar