tirsdag 1. desember 2020

Rekordmye forskningspenger til Norge fra EU

Deltagelse i europeiske programmer utgjør og spesielt Horizon 2020 har vært et stadig virkemiddel for å øke omfanget av og kvaliteten på norsk forskning. Både den frie nysgjerrighetsdrevne forskningen ved universitetene og den anvendte forskningen som blant annet bidrar til mer innovasjon og økt verdiskaping i næringslivet.

Tanken er at vi er for små til å holde på med dette alene. Skal vi konkurrere med de beste i verden må vi også samarbeide med de beste i verden, og da er et tett europeisk forskningssamarbeid smart. Utfordringen er naturligvis at vi forplikter oss til å betale mye penger inn, men når det er de beste prosjektene og forskningsmiljøene som vinner kampen om pengene er vi ikke garantert å få like mye penger tilbake til norske virksomheter som vi betaler inn.

Hvordan har det så gått med den norske deltagelsen? Stadig bedre viser det seg. På Forskningsrådets nettsider kan vi lese følgende om norsk deltagelse i Horisont 2020 det siste halvåret:

"Aldri før har norske forsknings- og innovasjonsaktører konkurrert seg til flere EU-midler. Siden mai har de mottatt vel 2,2 milliarder kroner. Det siste halvåret har ekstra mange næringslivsaktører og offentlige og private helseaktører vunnet gjennom med EU-søknadene. Norsk suksess på den europeiske konkurransearenaen danner et godt grunnlag for både grønn omstilling i næringslivet og for en covid-19-vaksine. Den største enkelttildelingen gikk til den globale koalisjonen for forebygging av epidemier og pandemier (CEPI) som har fått nærmere 1,1 milliarder kroner til prosjektet COVID-19 VACCINES. CEPI har hovedkontor i Norge."

Når det gjelder norsk forskningssuksess i Horisont 2020 gjennom programperioden skriver Forskningsrådet dette:

"Nå når rundt 93 prosent av midlene i Horisont 2020 er fordelt, har Norge lyktes med å hente hjem 2,46 prosent av de konkurranseutsatte midlene. Det tilsvarer 13,6 milliarder kroner. Forskningsinstitusjoner står for 53 prosent og næringslivet for 29 prosent av prosjektmidlene. Offentlige virksomheter, stiftelser og andre står for rest de resterende prosjektmidlene. Deltakelsen gir norske aktører tilgang på forskning og innovasjon til en verdi av hele 93 milliarder kroner."

EU er i ferd med å avslutte dagens programperiode for sine ulike ulike felles programmer for blant annet forskning og innovasjon. Men samarbeidet fortsetter inn i nye samarbeidsprogrammer, blant annet vil Horisont Europa erstatte Horisont 2020 og det kommer også et helt nytt felles program for samarbeid om digitale utfordringer som heter Digital Europe Programme. Og Norge skal være med på disse også i fortsettelsen.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar