mandag 14. desember 2020

Eksempler på innovasjon med geodata

Geodata, for eksempel geografisk informasjon om hvor du er, hvor du skal, eller for noe annet befinner seg, er helt avgjørende data for at en rekke digitale tjenester skal fungere. Og gode geodata gir også muligheter for å utvikle en rekke nye innovative og nyttige tjenester.

For noen dager siden delte kommunalminister Nikolai Astrup ut priser i form av diplomer på vegne av Norsk Geodataråd og KMD til noen velfortjente mottakere som nylig har utviklet noen slike tjenester. På et digitalt arrangement, naturligvis. I alt 37 bidrag var meldt inn og det ble kåret vinnere i tre kategorier. Dette kan man lese om på Kartverkets nedsider om "Gode døme på bruk av geodata".

Det er mye spennende som kan trekkes frem her. Vinnerne i kategorien for geodata som brukes til å frembringe ny kunnskap handler om to løsninger for å bruke geodata til å fjerne søppel. Den ene er ryddnorge.no med den tilhørende appen Rydde som er laget for å holde oversikt over og støtte alle de tusenvis av lokale aksjonene som tas for å rydde søppel på strender og andre steder. Den andre er renthav.no som har data fra og er drevet av Senter for oljevern og marint miljø. Der finner man også myndighetsinformasjon og statistikk om miljø og avfall. De to tjenestene samarbeider og deler data.

Et annet spennende eksempel, og vinneren i kategorien beste kommersielle produkt. Tjenesten Augment City fra Offshore Simulator Centre lager 3D-tivllinger, det vil si en digital kopi, av kommuner, byer og tettsteder. De har blant annet laget en slik modell over Ålesund. Her kan man lese mer augmentcity.no

Nå i pandemitiden ser vi også mye viktig innovasjon innenfor smittestatistikk og smittevern mange steder i landet. Løsningene til Oslo kommune og Fylkesmannen i Oslo og Viken ble særlig trykket fram og fikk premie. I Oslos løsning finner man blant annet dette dashbordet som viser utviklingen over tid og sammenligner situasjonen i ulike bydeler. Man kan se også se tall for andre deler av Norge i denne løsningen.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar