Pandemien har satt helsevesenet på store prøver, men også ført til en imponerende innsats når det gjelder pasientbehandling, legemiddel- og vaksineutvikling, bruk av videokonsultasjoner og en rekke andre innovasjoner.
Mye handler om denne fornyelsen handler om at tempoet når det gjelder å investere i, utvikle og ta i bruk ulike digitale verktøy har økt kraftig. The Economist skriver om dette i artikkelen "The dawn of digital medicine" der de spår at vi er i tidlig fase av noe som blir en global "trillion-dollar industry" (en engelsk trillion er 1000 milliarder).
Utgangspunktet er at helesektoren er en av de minst digitale virksomhetene. The Ecconomist skriver:
"The McKinsey Global Institute, the in-house think-tank of the eponymous consultancy, reckons that when it comes to digitisation, health care has indeed lagged behind not just banking but travel, retail, carmaking and even packaged goods. Some 70% of American hospitals still fax and post patient records. The ceo of a big hospital in Madrid reports virtually no electronic record-sharing across Spain’s regions when the first wave of covid-19 washed over the country this spring."Dette var allerede i endring. Både i helsesektoren egen digitalisering, eldreomsorgens bruk av velferdsteknologi og privatpersoners bruk av helserelaterte apper, smartklokker og sensorer har skutt i været. Men pandemien har på noen områder bidratt til en "sjokkdiigitalisering" ingen kunne drømme om for under et år siden. The Economist skriver:
Så vil det helt sikkert ikke være slik når pandemien er over at endringene på disse områdene går fullt så fort. Noe vil bli mer som før, heldigivs. Men på alle de områdene vi har erfart at digitale løsninger er både raskere, sikrere og mer brukervennlige er det helt opplagt at det ikke er noen vei tilbake til verden slik den var før vi ble digitale.
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar