tirsdag 27. oktober 2015

Norge, Mexico og Napoleon

Akkurat nå er jeg i Mexico der toppmøtet i Open Government Partnership (OGP), som arrangeres annenhvert år, begynner onsdag morgen. Sivilsamfunnets organisasjoner har som man ser på bildet allerede startet sine møter og onsdag og torsdag blir det en festival av ulike møter og arrangementer.

Jeg kommer tilbake til mer om toppmøtet på bloggen om en dag eller to, men siden møtet denne gangen arrangeres i Mexico tenkte jeg det kunne passe med en liten historisk parallell mellom Mexico og Norge, Man tenker jo fort at det ikke er mye annet enn vi har felles enn interesse for olje og gass, men en av våre ansatte på ambassaden minnet meg om at et bra samtaletema når man skal fortelle en mexicaner hva de har felles med Norge er at begge land i stor grad kan takke den franske keiseren Napoleon for sin uavhengighet, og i hvert fall at den kom på det tidspunktet den gjorde.

At Norges plutselige handlingsrom som muliggjorde uavhengighet fra Danmark og en egen norsk grunnlov vedtatt 17. mai 1814 kom som et resultat Napoleons og Danmarks nederlag har vi hørt mye om i forbindelse med grunnlovsjubileet. I Mexicos tilfelle var det ikke en allianse med Napoleon, men en krig landet de var en del av førte mot Napoleon som skapte rammebetingelsene for uavhengighet. Spania ble invadert av Napoleons hær i 1808 og den etterfølgende spanske selvstendighetskrigen trakk så mye ressurser og oppmerksomhet, blant annet var det her begrepet geriljakrig oppstod, at mexicanerne brukte anledningen til å gjøre opprør mot sine spanske ledere.

I motsetning til den norske uavhengigheten i 1814, som skjedde fort og gikk forbausende fredelig for seg, var det en betydelig mer langvarig prosess i Mexico, som gikk over flere faser. Som i Norge hadde det ikke vært noe langvarig og sterkt krav om uavhengighet, men nasjonalhelten Miguel Hidalgo brukte muligheten da det var krig i Spania til å starte opprøret i 1810. Opprørshæren hans erobret store deler av landet, men valgte å ikke innta Mexico City og ble etter hvert slått. Fra 1815 var det en ny runde med væpnet motstand, som varte i flere år, men som endte med at Mexico fikk sin uavhengighet fra Spania i 1821.

Interessant nok er det ikke dagen i 1821 da Mexico formelt ble uavhengig man feirer i dag når man feirer nasjonaldag.. Til det var begivenhetene i etterkant for turbulente og ble raskt politisk omstridt. I stedet feirer man starten på uavhengighetskampen, Miguel Hidalgos "Grito de Dolores" (ropet om uavhengighet i Dolores) 16. september 1810 som feires som nasjonal uavhengighetsdag.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar