lørdag 7. november 2009

Ikke akkurat friskmeldt

Den lite hyggelig grafen til venstre er hentet fra Calculated Risks omtale av de siste arbeidsledighetstallene fra USA. De ser ikke særlig bra ut. For å sitere Bureau of Labor Statistics:

"
The unemployment rate rose from 9.8 to 10.2 percent in October, and nonfarm payroll employment continued to decline (-190,000), the U.S. Bureau of Labor Statistics reported today. The largest job losses over the month were in construction, manufacturing, and retail trade."

Det er med andre ord blitt 190 000 flere ledige siste måned og ledigheten har nå passert 10 prosent. Ledigheten akkurat nå er den høyeste på 25 år, det vil si siden 1983. Men som en ser av grafen over så er det ikke mye om å gjøre at ledigheten passerer denne rekorden, Da vil vi i så fall ha det høyeste ledigheten siden før 2. verdenskrig. Og det til tross for stimulanspakker i milliardklassen det siste året. Obama har en krevende situasjon på hjemmebane. Kanskje ikke så rart om han ikke prioriterer Nobelkonserten.

Likevel skriver The Economist at det kan være i ferd med å snu også i det amerikanske arbeidsmarkedet. BNP er på vei oppover igjen. I første omgang utnytter bedriftene kapasiteten til de som allerede er ansatt bedre. Men det er ikke mulig å basere seg på dette i lengden. Snart må man ansette nye medarbeidere igjen:

"The Labour Department reported that productivity soared by 9.5% at an annualised rate in the third quarter, a rate surpassed only once since 1983 (in 2003). China can sustain such rates of productivity growth; America cannot. Assuming that sales keep edging higher, companies will soon have to boost hours, employment, or both."