søndag 15. november 2009

En ung generasjon er flyttet inn på Stortinget...

En fordel med å bli eldre er at de eldre er blitt mye yngre enn før. Til gjengjeld blir de unge stadig yngre. Politikere for eksempel. Og som vanlig etter et stortingsvalg er det synspunkter på hvor unge og uerfarne politikere vi kan ha. Mette Hanekamhaug er bare 22 år for eksempel. Og Torgeir Micaelsen som er 30 år leder Finanskomiteen i Stortinget.

Da kan det være greit å minne om at de unge var veldig unge for 20 år siden også. Jeg kom over en bok på Nasjonalbibliotekets nye database Bokhylla.no der de digitaliserer gamle norske bøker. I en stor praktbok redigert av Arne Bonde og utgitt i forbindelse med Lillehammer OL som heter "Her er Norge" finner en det lille bildet til venstre som viser seks virkelig unge representanter.

Bildet er nok tatt rett etter valget høsten 1989, jeg må innrømme at jeg ikke kan huske verken bildet eller denne boken fra tidligere. Men jeg er utvilsomt med. Og de andre som er med skulle være rimelig kjente fra både politikk og andre sammenhenger senere: Sylvia Brustad, undertegnede, Karita Bekkemellem, Tor Mikkel Wara, John G. Bernander og Olav Akselsen (her feilaktig kalt Tor Inge Akselsen). Tre av de som er med på bildet har vært i Storting eller regjering sammenhengende siden, i 20 år fram til valget i høst. De øvrige tre fant på andre ting å holde på med alt på 90-tallet.

Jeg tror alle på bildet var 23 eller 24 da vi ble valgt i september 1989, bortsett fra Bernander som hadde passert 30 år. I 1989 var det faktisk enda flere personer under 30 år som kunne vært med på bildet. Jeg tror det gjelder både Pål Atle Skjervengen, Kristin Halvorsen, Erna Solberg, Jan Erik Fåne, Trond Jensrud, Vidar Kleppe og Petter Bjørheim, alle var nyvalgte og under 30 år i 1989.

Så neste gang noen påstår at det kommer inn stadig yngre og mer uerfarne folk i norsk politikk så kan det være lurt å huske på at det også på dette området var verre før.