mandag 18. oktober 2021

Største handelsoverskudd noen gang

Jeg har ved flere anledninger de siste månedene blogget om hvordan det store norske handelsoverskuddet gjennom flere år ble helt borte da koronapandemien traff oss, og så har gjenoppstått og i det siste kommet tilbake til gamle høyder. Og ikke bare det. SSBs tall for eksport. import og handelsbalanse i september viser at handelsoverskuddet nå slår alle tidligere rekorder. SSB skriver:

"Samlet vareeksport endte på rekordhøye 129,5 milliarder kroner i september, mer enn en dobling fra september i fjor og en økning på 11,9 prosent fra forrige måneds eksportrekord. Verdien av naturgasseksporten er den klart høyeste noensinne."

Det kan være greit å merke seg at forholdet mellom oljeeksport og gasseksport har endret seg mye. Det over tid blitt slik at det produseres stadig mer gass og mindre olje på norsk sokkel, men når det også er slik at gassprisen går til himmels betyr det også at verdien av gasseksporten er betydelig høyere enn verdien av oljeeksporten, I september var det 48.7 milliarder kroner for den norske gassen, 30.4 milliarder for oljen. SSB skriver ellers dette om rekordoverskuddet i handelsbalansen:

"Situasjonen i norsk vareeksport er historisk sett helt eksepsjonell, viser statistikken over utenrikshandel med varer. Internasjonale forhold har ført til høye priser på viktige eksportvarer som olje, naturgass og aluminium. Samtidig har eksporten av fisk aldri vært høyere, med en verdi på 11,5 milliarder kroner i september. Dette bidro til at fastlandseksporten var rekordstor og nesten 30 prosent høyere enn for ett år siden, målt i løpende priser. Den samlede verdien på norsk eksport av varer har satt nye rekorder tre måneder på rad.

Vareimporten økte med 10,0 prosent til 75,8 milliarder kroner i september. Dette er den nest høyeste importverdien som er målt i en enkeltmåned. Handelsoverskuddet endte dermed på 53,7 milliarder kroner, det høyeste som er målt noensinne.".

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar