fredag 22. oktober 2021

Økt forskning i næringslivet i 2020 - tross pandemi

Forskningen i næringslivet har vokst kraftig de siste årene, noe jeg har blogget om flere ganger når oppdaterte tall har kommet. Og det ser ikke ut til å være noen tvil om at stadig bedre insentiver for å drive med forskning og innovasjon, blant annet utvidelser av SkatteFunn, har hatt en positiv effekt.

Men sannsynligvis enda viktigere er endringer i næringslivet selv, den kontinuerlige omstillingen av både tjenestesektor og industri til stadig mer kunnskaps- og teknologiintensive virksomheter. Når man ikke kan konkurrere på å ha lavest lønn må man konkurrere på noe annet, som å ha de beste og mest innovative produktene, de smarteste tjenestene eller den mest kostnadseffektive prosessen for å produsere det man lager. Da har investeringer i forskning og innovasjon stor betydning.

Så skulle man kanskje tro at koronaåret 2020 ville bremse satsningen på forskning i næringslivet. En egen spørreundersøkelse SSB har gjort viser også at en del svarer at prosjekter er blitt avbrutt eller avsluttet og kostnader i FoU-prosjekter er redusert. Noen svarer imidlertid også at koronapandemien har bidratt til at nye prosjekter er igangsatt og at satsingen på eksisterende prosjekter er økt. Uansett viser de foreløpige totaltallene fra SSB om næringslivets FoU at den egenutførte forskningen økte med 4 prosten fra 2019 til 2020. SSB skriver:

"Foreløpige tall for 2020 viser at næringslivet utførte forskning og utvikling (FoU) for nesten 37 milliarder kroner, 4 prosent mer enn i 2019. Justert for prisvekst er økningen 2 prosent. Det ble utført 23 100 FoU-årsverk, 4 prosent flere enn i 2019.(,,,( I tillegg til 4 prosent vekst i kostnader til egenutført FoU, var det også vekst i kjøp av FoU-tjenester fra andre aktører. Det ble kjøpt FoU-tjenester for 8,1 milliarder kroner i 2020, en økning på 6 prosent målt i løpende priser."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar