torsdag 12. mars 2020

10 000 kan være smittet i UK

Dagens norske pressekonferanse om coronavirus varslet en rekke nye og inngripende tiltak for å hindre og forsinke ytterligere spredning. Vi er i en ny fase og da må tiltakene trappes opp.

Og fordi dette har utviklet seg til en global helsekrise er det interessant å følge med på likheter og forskjeller i responsen i ulike land akkurat nå. Irland og Danmark har gjort som Norge og stenger universiteter, skoler og barnehager og har gjennomført strenge reisebestemmelser og pålegg om karantene.

Slik er det fremdeles ikke i alle land. Noen benekter fremdeles at de har et stort problem og gjennomfører samtidig så få tester at de egentlig ikke har noen oversikt.

Storbritannia er en en sak for seg. Der er man helt åpne og ærlige på at de offisielle tallene på antall smittede er helt urealistiske. De viser at omkring 600 er smittet, mens båre statsministeren og helsemyndighetene sier at det er langt mer sannsynlig at mellom 5000 og 10 000 mennesker er smittet, og at dette tallet kommer til å øke kraftig. Hvis 80 prosent av befolkningen smittes kan en halv million mennesker dø, sa UKs Chief Medical Officer på dagens pressekonferanse.

Da skulle man kanskje tro at de i hvert fall stopper de største ansamlingene av mennesker, for eksempel ved å ikke ha 50 000 mennesker samlet på flere fotballkamper kommende helg. Men i motsetning til i Irland og Skottland er det ikke planlagt noen slike begrensninger i England og Wales. The Guardian skriver:

"Schools are to remain open and large gatherings such as sports events and concerts will go ahead, amid concerns that moving too soon with stricter measures could bring public fatigue, though the prime minister said both measures remained under consideration. The moves put England and Wales at odds with neighbouring countries. Scotland moved to ban gatherings of more than 500 people from next week, while the Republic of Ireland and France became the latest countries to announce the closure of all schools."

En av dagens nyheter om coronasmitte i UK var at Arsenals trener er blant de som har testet positivt. Det er vel sannsynlig at han har vært i kontakt med sine spillere i løpet av de siste dagene og at det gjør at alt ikke kan fortsette som før. Det blir interessant å følge dette i dagene og ukene som kommer.

Selv om responsen er litt ulike mellom de ulike ladene i Europa akkurat nå, er det som nevnt også flere fellesstrekk. Et av de pussigste er at folk verden over hamstrer toalettpapir i store menger. Hvorfor toalettpapir? De er jo ikke akkurat slik at verden kommer til å slippe opp for det. 

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar