tirsdag 24. september 2019

Bilen dominerer persontransporten

Selv om det er persontransporten på skinner som har den største relative økningen, er det personbiler som er helt dominerende når det gjelder å transportere personer i Norge. Det viser Statistisk Sentralbyrås siste oversikt over persontransport i Norge.

Over 5,8 milliarder passasjerer ble fraktet innenlands i 2018. Det er en økning på 43 millioner passasjerer, eller 0,7 prosent fra året før. Siden 2010 har persontransporten innenlands økt med 15,5 prosent. Passasjertallet på jernbaner, t-baner og sporveier økte i denne perioden med 45 prosent mens antall personer som ble transportert på veiene, med båt eller med fly økte med mellom 14 og 17 prosent.

Men så er det jo slik at prosentvis vekst ofte er høyest der utgangspunktet er lavest. Ser vi på de absolutte tallene er det slik at personbilen ikke bare står for klart flest personkilometer, men også stor for den største veksten, målt i absolutte tall. SSB skriver:

"I hele tall er det imidlertid personbilene som har stått for mye av økningen i persontransporten innenlands de siste årene. Fra 2010 til 2018 økte antall bilreisende med noe over 590 millioner personer, et tall som inkluderer både førere og passasjerer i personbilene. Økt bruk av personbil sto altså for rundt tre firedeler av den samlede økningen i persontransporten i denne perioden. I alt utgjorde antall personer som reiste med bil noe over åtte av ti innenlandske passasjerer i 2018.


Målt i personkilometer sto veitransport for rundt 86 prosent av persontransporten innenlands i 2018, en andel som har vært ganske stabil de siste årene. Tallene for veitransport inkluderer transport med busser, drosjer, personbiler, motorsykler og mopeder. Deretter fulgte lufttransport med en andel på 7 prosent, jernbane og annen skinnegående transport med nær 6 prosent og sjøtransport med 1 prosent av det samlede persontransportarbeidet i 2018."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar