mandag 19. august 2019

Norske matpriser har økt mest i Norden

Statistisk sentralbyrå (SSB) har tatt for seg det litt lengre perspektivet når de har sammenlignet utviklingen i matpriser i de nordiske landene, i artikkelen Norske matpriser økte mest i Norden. Perioden som sammenlignes er årene fra 2005 til 2018.

Norske matvarer ble i løpet av disse årene 57 prosent dyrere, mens prisene i Sverige, Danmark og Finland steg henholdsvis 37, 27 og 26 prosent. Så er det viktig å vite hva det er SSB sammenligner når det er snakk om "matvarepriser". I dette tilfellet er det ikke prisene forbrukerne betaler i butikken, men prisen produsentene i første ledd tar, uten skatter og avgifter. SSB skriver dette om definisjoner:

"Med priser menes her priser fra produsent i første ledd, uten skatter og avgifter. De er dessuten hjemmemarkedspriser, det vil si priser på varer som er produsert og solgt i samme land. «Matvarer» betyr her bearbeidede matvarer som tilhører næringsmiddelindustrien. Ubearbeidede landbruksprodukter, slik som levende dyr, korn, rå melk, grønnsaker og frukt er ikke med i produsentprisindeksen (PPI)."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar