fredag 30. august 2019

Lav arbeidsledighet

Når næringslivet går godt i hele landet, ansetter folk og sørger for at økonomien vokser, gir det positive utslag i arbeidsledighetsstatistikken. I flere kvartaler på rad har NAVs sesongjusterte oversikter over hvor mange som er registrert arbeidsledige fortalt oss at ledigheten er lav, og synkende.

NAV har nå lagt frem nye tall for august og som viser at en allerede lav ledighet har blitt enda litt lavere. NAV skriver:

I løpet av august ble det 500 færre registrerte helt ledige, ifølge sesongjusterte tall fra NAV. Bruttoledigheten, som i tillegg inkluderer arbeidssøkere som deltar i arbeidsmarkedstiltak, gikk ned med 1 100 personer.

Sammenlignet med situasjonen i august i fjor er det blitt 6 800 færre personer som er helt arbeidsledige. Ser vi på summen av antall personer som er helt arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak hos NAV er det 7 900 færre enn for et år siden. Sysselsettingsveksten i privat sektor, som kom for fullt gjennom 2017, har holdt seg videre og til og med gitt Norge enda lavere arbeidsledighet.

Det er svært gode nyheter. Samtidig er det også viktig å huske på at høy etterspørsel etter mer kompetanse og flere ansatte gjør at mange virksomheter opplever en knapphet på nødvendig kompetanse de trenger for å vokse videre. Da blir det ekstra viktig å satse på høy kvalitet i utdanning på alle nivåer, på tiltak som gir lavere frafall i videregående skole og i høyere utdanning, og på bedre måter å stimulere til økt etter- og videreutdanning.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar