onsdag 15. desember 2010

Hvor kommer gode ideer fra?

Her er en god og inspirerende video fra TED.com om hvordan virkelig store nye ideer blir til. Steven Johnson argumenterer med at det ikke er den ensomme oppfinneren som får sitt "Eureka"-øyeblikk som er den vanlige måten grensesprengende innovasjoner oppstår. Innovasjon er derimot en høyst sosial prosess som skjer på steder folk møtes, diskuterer og er sosiale. Møteplasser der det både er mangfold og støy.Steven Johnson argumenterer også for at innovasjon ikke alltid handler om å utvikle helt nye, avanserte og dyre ting, men at det oftere handler om å bruke kjent kunnskap på helt nye måter. Og viser et eksempel på det der man har bygget en kuvøse av bildeler, fordi de som trenger den bor i et utviklingsland der folk er ganske gode til å reparere gamle biler, men ikke klarer å vedlikeholde og reparere avansert medisinsk elektronikk.

Johnson minner også om at innovasjon kan være en ganske langsom prosess, der en idé må modnes, utvikles og deles med andre over lang tid før den er klar til å lanseres. "The slow hunch", kaller Steven Johnson dette fenomentet, og bruker Charles Darwin som eksempel på hvordan en viktig vitenskapelig teori ikke ramler ned fra himmelen, men utvikler seg mer gradvis.

2 kommentarer :

 1. Synes Seth Godin har mye "gull" på dette området også. Se f.eks. http://sethgodin.typepad.com/seths_blog/2010/05/where-do-you-find-good-ideas.html og http://sethgodin.typepad.com/seths_blog/2010/11/i-dont-have-any-good-ideas.html.

  SvarSlett
 2. Om man finner dette interessant, anbefaler jeg at man ser mer på den jobben Douglas Engelbart har gjort (og mange av de gamle paperene hans fra 60-tallet inneholder fortsatt mye nyttig). Han har mer enn mus på sin merittliste. :)

  For en kjapp intro, anbefaler jeg denne:
  http://www.dougengelbart.org/about/vision-highlights.html

  Og er man null interessert, kan det likevel være greit å få med seg at "Vår kollektive IQ er viktigere enn individets IQ" :)

  SvarSlett